Кюрдски бойци и шиитски милиции си върнаха контрола над градове в Северен Ирак

Кюрдски военизирани формирования (пешмерга) и шиитски милиции си върнаха контрола над град Сулейман Бек, в северната иракска провинция Салах ад Дин, съобщиха осведомителните агенции, като се позовава на местни медии.

В резултат на спецоперацията бойците на радикалната сунитска групировка "Ислямска държава" са били отблъснати от селището, което държаха почти три месеца.

Сулейман Бек се намира недалеч от обкръжения от екстремисти Амерли, където продължава масираното настъпление на иракската армия, шиитски милиции и пешмерга. Вчера те успяха да пробият блокадата, под която в продължение на два месеца се намираше населеният предимно с етнически туркмени град.

Хуманитарна помощ бе доставена днес в Амерли: четири камиона с храни, включително плодове, и медикаменти, съобщи Али ал Баяти, ръководител на Фондация за спасяване на туркмените, цитиран от Асошиейтед прес. Помощта бе изпратена от иракското правителство и иракския Червен полумесец каза той и допълни, че войници са започнали да разнасят храна по къщите.


Кюрдски сили успяха "напълно да освободят" и град Зумер в Северен Ирак, каза кюрдско длъжностно лице, пожелало анонимност, предаде ДПА.

Споделяне

Още от Свят