Кюрдски газ ускорява “Набуко“

Кюрдски газ ускорява “Набуко“

Консорциум от арабски и европейски фирми бе сформиран за осигуряването на над 3 млрд. куб. фута природен газ (около 150 млн. куб. м) за доставки в Европа от района на иракски Кюрдистан, като половината от тях ще се транспортират по “Набуко“, съобщи Ройтерс в неделя. Така ще се ускори реализацията на проекта и съответно намаляването на зависимостта на Европа от руски газ.

Информацията за обединението между “Кресент Петролеум“ от Обединените арабски емирства и дъщерната му фирма “Дана“ и двама от акционерите в проектната компания за “Набуко“ - австрийската OMV и унгарската МОЛ, идва два дни, след като вицепрезидентът на руската “Газпром“ Александър Медведев афишира намеренията на компанията си да изкупи всички количества от азерското находище “Шах Дениз-2“. С неговия газ се разчиташе за стартира “Набуко“ и руската оферта доведе до коментари на експерти, че “Набуко“ отново ще забоксува.

Кюрдските обеми за “Набуко“ ще дойдат от експлоатираните от арабите газови полета в Северен Иран, в чиято разработка се включват и OMV и МОЛ.

Австрийците ще платят 350 млн. долара на “Кресент“ и “Дана“ за дял от 10 на сто в тяхната “Пърл Петролеум“, която оперира в иракски Кюрдистан. Парите от сделката ще се реинвестират в експлоатацията на находищата. Също 10-процентен дял ще получат унгарците, като част от сделката е да отстъпят 30 на сто от акциите на МОЛ.

Около 75 млн. куб. м газ може да влизат в Турция, след като се задоволят нуждите на Северен Ирак от гориво, защото се смята, че първоначално районът едва ли ще се нуждае от повече от 25 млн. куб. м дневно, допълва източник на Ройтерс.

"След като задоволим търсенето в Ирак, ще има достатъчно газ за турския пазар, както и за Европа през "Набуко", заявява Хелмут Лангангер, вицепрезидент на OMV по проучванията и добива.

Движение има и около намеренията за финансиране на “Набуко“. След като в края на април Ричард Морнингстар, специален пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси за Евроазиатския регион, заяви че Америка вероятно ще се включи в кредитирането на строежа на газопровода, в петък стана ясно, че интерес проявяват и китайски банки.

“Последните сигнали показват, че сред търговските банки има и китайски, които проявяват интерес“, съобщи пред унгарската агенция MTI Михай Байер, унгарският координатори посланик на проекта. По думите му американската “Експорт-Импорт банк“ може би е заинтересувана, както и други експортни банки.

Байер припомня, че една трета от финансирането на проекта трябва да осигурят акционерите му - турската "БОТАШ", “Български енергиен холдинг“, румънската" Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWЕ. Европейската банка за възстановяване и развитие анонсира, че може да осигури до 25% от разходите, от Световната банка също се очаква да участва. Отделно ЕС задели 200 млн. евро от плана за възстановяване на Европа за алтернативния на руските доставки газопровод.

Междувременно Русия и Турция се договориха да продължат два от контрактите за доставка на руски газ, които изтичан през 2011 и 2012 г. това стана по време на среща на премиерите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския курорт Сочи.

Двамата се договориха още да започнат преговори за възможно строителство на газопровод “Син поток-2“, който се планира да транзитира руски газ за Близкия Изток и Израел. "Син поток 2" предвижда да се изгради нова връзка, паралелна с действащия газопровод по посока на Израел, посочва РИА Новости.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес