Кюрдските бунтовници заплашват с гражданска война в Турция

Кюрдските бунтовници заплашват с гражданска война в Турция

Бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) може да прекратят процеса за мирно разрешаване на кюрдския конфликт и да се върнат в Турция от Северен Ирак, заяви един от лидерите на ПКК, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията Джемил Байък, съпредседател на политическото крило на ПКК, отправи заплаха, че групировката може да поднови действията си, ако Анкара скоро не възобнови процеса за мир.

Байък, който е и един от основателите на ПКК, обвини Турция във водене на "посредническа война" срещу кюрдите в Сирия, подкрепяйки ислямистките бунтовници, които се сражават с тях в Северна Сирия.

Анкара отрича да подкрепя която и да било бунтовническа фракция, действаща срещу кюрдите в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Процесът за мир наближава края си. Те или ще приемат да водят задълбочени и смислени преговори с ПКК или в Турция ще има гражданска война, посочи Байък в интервюто за Ройтерс, направено в планината Кандил (в Северен Ирак) на 19 октомври. Турция трябва да подобри условията в затвора на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, както и да гарантира промени в конституцията, каза Байък.

Сега ние се подготвяме да изпратим групите, изтеглили се от Турция, обратно в Северен Кюрдистан, ако турското правителство не приеме нашите условия, посочи той и добави, че "направлението на процеса ще стане ясно идните дни".

Воденият процес за мир бе подложен на още повече съмнения, след като наскоро турското правителство разкри пакета с реформи за демократизация, каза Багъш и добави, че пакетът е "празен". Този пакет няма нищо общо с демокрацията. Това не е промяна на мисленето, посочи бунтовническият лидер и обвини турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в даване на "фалшива надежда".

Байък посочи в частност, че в пакета не са били включени положения, свързани с промяна на антитерористичния закон, съгласно който "хиляди политически затворници" са зад решетките.

Ние обявихме прекратяване на огъня, така че политиците да могат да говорят, но сега виждаме, че те са в затвора, каза сепаратисткият лидер.

Той посочи, че докато ПКК спазва примирието, "Турция е преместила фронтовата линия в борбата си срещу кюрдите в Сирия". Байък обвини Анкара и влиятелния турски проповедник Фетхуллах Гюлен "във вербуване и обучаване на ислямистки бандитски групировки, за да се сражават срещу кюрдите в Сирия в тяхна полза".

От друга страна вестник "Хюриет", цитиран от БТА, съобщава във вторник, че лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан е бил посетен вчера в затвора на о-в Имралъ в Мраморно море от брат си - Мехмет Йоджалан.

След срещата Мехмет Йоджалан изтъкнал, че на 15 октомври се е навършила една година от стартирането на преговорите за мирно разрешаване на кюрдския конфликт, водени между турското правителство и Абдуллах Йоджалан. Мехмет Йоджалан цитира брат си, който е посочил, че е доволен от "процеса, започнал преди година, заради това, че в рамките на преговорите не е имало убити войници и бунтовници". Според сепаратисткия лидер "занапред процесът ще продължи да се развива още по-добре".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?