Кюрдските сили атакуват "Ислямска държава" западно от Киркук

Снимка: Архив

Кюрдските сили атакуваха днес на разсъмване позициите на "Ислямска държава" около богатия на петрол северен иракски град Киркук. Това стана с подкрепата на засилени въздушни удари от страна на водената от САЩ коалиция, предаде Ройтерс.

Губернаторът на провинция Киркук Наджмалдин Карим заяви пред местен телевизионен канал, че целта на офанзивата е да се прогонят джихадистите от района на града.

Според репортер на Ройтерс, който е посетил фронта, бойците пешмерга са обстрелвали позициите на "Ислямска държава" и са напреднали по няколко направления западно от града,
превземайки села в района на Мала Абдула и Тел Уард.

Същевременно източник от силите за сигурност съобщава за тежки боеве между пешмергите и бойците на "Ислямска държава" в Харабарут, на северозапад от Киркук.

Кюрдите установиха пълен контрол над Киркук през август, след като иракската армия рухна и "Ислямска държава" завзе почти една трета от Ирак, отбелязва Ройтерс.

Градът обаче остана в уязвимо положение, като на някои места фронтовата линия се доближава на малко повече от 20 км от него. В края на миналия месец "Ислямска държава" успя да превземе за кратко кюрдските отбранителни линии около Киркук.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?