Кюстендил на косъм от трагедия заради психично болен

Кюстендил на косъм от трагедия заради психично болен

Психично болен 21-годишен младеж е причинил пожар в газифициран блок на центъра на Кюстендил. Само бързата реакцията на обитателите на сградата на ул. "Демокрация" и на пожарникарите е предотвратила голяма трагедия, съобщи "Инфомрежа". От пожарната в Кюстендил потвърдиха за инцидента.

Сигналът за пламъците в блок №2 е подаден на 12 март около 20 часа. 

Подпалена е входната врата и електрическота табло. Опушени са и 600 квадратни метра стени, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Кюстендилските криминалисти са установили, че причинител на палежа е 21 годишен младеж, който е психично болен. Той е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 Обитателите на блока обаче са много уплашени, тъй като сградата е газифицирана.

"Само преди седмица подадохме сигнал срещу Иван Цветков. Пускали сме множество жалби и нищо. Момчето живее само на първия етаж в блока. Доколкото разбрахме, той е освидетелстван, има биполярно разстройство. Настояваме за спешна намеса от страна на институциите, той е опасен за всички нас и за себе си. Неведнъж ни е заплашвал. Страхуваме се за живота си", коментираха живеещи в блок №2 на улица "Демокрация", цитирани от "Инфомрежа".

Те разказват, че най-вероятно причината за пожара е пореден опит от страна на Иван да краде ток.

"Полицаите ни обясниха, че имало някакви жици, с които той се е опитал да краде ток. Само преди седмица го хванаха и той отново прави каквото си иска. Случвало се е да слага в ключалката на входната врата клечки от кибрит само и само да ни създава проблеми. Настаняван е за лечение преди време и после пак е пуснат да се прибере. Трябва ли да стане някоя трагедия, да изгорим живи, за да се вземат някакви мерки", недоволстват живеещите в блока.

След пожара хората в блока са без електричество. Не е ясно кога ще бъде възстановено.

"Настояваме държавата да се намеси. Оказва се, че не се полагат необходимите грижи за психично болните и те са на свобода. В близост до всички нас и опасни за обществото. Трябва ли да се стигне до някоя трагедия, за да бъде настанено за лечение това момче, което видимо не е добре психически и създава редица проблеми на всички нас", твърдят още собствениците на жилища в блок №2. 

Споделяне

Още от България