Кюстендилско читалище изобрети ракетно гориво от череши

Екологично гориво от череши за противоградови ракети или такива за заснемане на ниви, изобрети кюстендилският клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" при читалище "Зора". Направен е и първият експериментален полет на захранвана с карамеленото гориво ракета. Това е станало във вторник край кюстендилското с. Шишковци, а полетът е бил посветен на предстоящия традиционен "Празник на черешата" в Кюстендил, предаде БТА.

 

Ракетата е била със стартова маса 2 кг. Тя е имала две мини-камери на борда си и е достигнала височина 680 м, след което се е приземила с парашут.

 

За направата на горивото са използвани плодове от сорта "Ранна черна едра". Новото екологично гориво е наречено "Черика" - съкращение от "черешов ракетен карамел". Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични хлорни емисии.

 

От клуба посочиха, че нетоксичното гориво може да има приложение и при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи. Проучва се възможността за използване на черешовите костилки за създаване на леки пресовани корпуси на ракетите, които напълно ще се разграждат след употреба, обясниха от клуба.

 

Председателят на читалището Иван Сапунджиев посочи, че проектът се реализира с безвъзмездна интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуба "Зодиак" и читалището "Зора" в Кюстендил, а стойността му е символична - 1 лев.

Споделяне

Още от Бизнес