КЗК даде зелена светлина за ново дружество за жп вагони

Комисията за защита на конкуренцията разреши на "БДЖ – Пътнически превози" EООД, "Коловаг" ЕООД и "Интерком" ЕООД да осъществят концентрация като създадат съвместно предприятие. Дейността и на трите е свързана с търговията и ремонта на пътнически вагони.

Новото акционерно дружество ще е "БДЖ – Булвагон" АД и ще се занивмава с производство, ремонт, рециклиране и търговия с пътнически железопътни вагони.

Главната цел на създаването на съвместното предприятие е засилване на контрола при изработването и ремонта на пътнически вагони и оттам подобряване на условията за безопасност на пътническите превози, като новото дружество ще има пряк контрол върху използваните суровини при ремонта. Създаването на БДЖ-Булвагон ще доведе също така до разкриване нови работни места за тесни специалисти по ремонта и експлоатацията в железопътния транспорт.

"БДЖ – Булвагон" ще участва в процедури по възлагане на обществени поръчки при равни условия с останалите вагоноремонтни предприятия, казват от КЗК.

Комисията разрешава сделката, като счита, че тя няма да попречи на ефективната конкуренция на съответния пазар.

През март месец т.г. превозените с жп транспорт пътници са 9.3% по-малко отколкото преди година, а извършената работа в пътниккилометри намалява с 11.5%, сочат данни на НСИ. Товарите, превозени с жп транспорта, намаляват 20.7% за една година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?