КЗК глоби "Дерони" за имитация на чужда лютеница

Комисията за защита на конкуренцията санкционира с 50 000 лв. хасковската фирма "Дерони" за нелоялна конкуренция. Комисията е установила, че лютеницата "Първомайска рецепта №5" на "Дерони" имитира "Първомайска лютеница" на фирмата "Консерв инвест" от община Първомай и въвежда в заблуда потребителите.

"Консерв инвест", която е сезирала КЗК, е регистрирала опаковката на своята лютеница.

В същото време, "Дерони" опакова своя продукт по сходен начин - форма на буркана, сходни рисунък върху етикета и цветово съчетание, което създава у потребителя възприятие за разновидност на известната "Първомайска лютеница", съобщиха от пресцентъра на КЗК. Използвайки и сходно наименование на продукта, хасковската фирма на практика заблуждава потребителя за производителя на стоката и оттам за нейното качество.

Според комисията за защита на конкуренцията, с цялостния вид на лютеницата "Първомайска рецепта № 5" "Дерони" нарушава чл. 31 ал.1 от Закона за защита на конкуренцията, който забранява предлагането или рекламата на стоки с външен вид, опаковка, маркировка, наименование или други белези, които заблуждават или могат да доведат до заблуждение потребителите за произхода на стоките, производителя, качеството и други съществени характеристики.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?