КЗК глоби фармацевтичната фирма на Марешки с близо 500 хил. лв.

Антимонополната комисия потвърждава твърденията на прокуратурата за упражняван натиск върху конкуренти

КЗК глоби фармацевтичната фирма на Марешки с близо 500 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция дружеството за търговия на едро с лекарства “Фармнет“, семейна собственост на лидера на партия “Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки.

КЗК посочва, че събраните при проверката данни изцяло кореспондират със събраните при досъдебното производство свидетелски показания за това, че Марешки и приближени до него служители оказват натиск върху други аптеки да зареждат от дистрибутора “Фармнет“ при неизгодни за тях условия и посредством заплахи.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в петък имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на депутатите от групата му Пламен Христов и Кръстина Таскова по повод дело срещу тримата за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна между 2012 и 2015 г. В сряда Марешки депозира в деловодството на парламента заявление за отказ от депутатския си имунитет.

Проверката на КЗК потвърждава данните за изнудване на конкуренти, поради което налага имуществена санкция на “Фармнет“ в размер на 0.1% от приходите на дружеството за финансовата 2016 година, равняваща се на 494 839 лева.

В решението на КЗК се посочва още, че не открива вина на Марешки и двама негови служители – Пламен Христов и Кръстина Таскова-Иванова като физически лица, тъй като действията им са били изцяло в рамките на представителната власт в дружеството.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

КЗК не за първи път глобява фирма на Марешки. През 2005 година друго негово дружество “Варнафарма холдинг“ ООД беше глобено с 30 000 лева за привличане на клиенти чрез продажба на лекарства на цени под себестойността им. Сред големите играчи на фармацевтичния пазар, фирмите на Марешки са най-често санкционирани, но не са изолиран случай, тъй като КЗК е налагала глоби и на други вериги аптеки и дистрибутори като например аптеки “Гален“ в Хасково и дистрибутора “Санита трейдинг“.

“От събраните в хода на проучването по настоящото производство доказателства се установява, че “Фармнет“ АД недобросъвестно привлича клиенти-търговци на дребно на лекарствени продукти посредством свои представители, които мотивират собствениците на аптеки да приемат отправените предложения за закупуване на лекарства от складовете, собственост на “Фармнет“ АД, при неизгодни за тях условия или при липсата на желание за това, използвайки нелоялни търговски похвати“, се казва в решението на КЗК.

КЗК установява, че Марешки и подчинените му са осъществявали срещи със собственици на аптеки и използвайки заплахи по отношение на бъдещото развитие на техния бизнес, ги мотивират да станат клиенти на дистрибутора “Фармнет“.

Те отправяли предупреждения към собствениците на аптеки за откриване в близост до техните търговски обекти аптеки, собственост на икономическата група на “Фармнет“ АД и на приближени до тях лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият, в случай че не станат клиенти на дистрибутора.

В своя защита “Фармнет“ посочва, че е дългогодишен договорен партньор на повечето от големите международни и български производители на лекарствени продукти.

“Работата с големи производители, особено с тези, които оперират в световен мащаб и които са ключови за фармацевтичния пазар във всяка страна, изисква безупречна репутация. Провеждането на агресивна политика, използването на заплахи и въобще всякакво недобросъвестно поведение на който и да е търговец на едро в повечето случаи би довело до прекратяване на договорите от страна на ключови производители“, се казва в становището на “Фармнет“.

Според дружеството противоречи на всякаква стопанска логика служители или други свързани с дружеството лица чрез нелоялни търговски практики да дискредитират дълго изгражданата репутация на “Фармнет“ АД като един от най-надеждните партньори в търговията на едро с лекарствени продукти.

Според дружеството обявилите се за изнудвани търговци, които изобщо някога са били клиенти на “Фармнет“ АД, се снабдяват с лекарствени продукти от множество доставчици, само един от които е “Фармнет“ АД (без да е основен доставчик на който и да било от тях), което не може да гарантира трайни търговски отношения.

Във връзка с обвинението за нерегламентирано влияние върху Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в становището на “Фармнет“ се посочва, че това е упорит слух, разпространяван и периодично подновяван от недобросъвестни лица преди всичко с цел да се навреди на репутацията на Веселин Марешки и дружествата, свързани с него. Посочва се, че назначаването на ръководството на ИАЛ се извършва от министъра на здравеопазването и нито Марешки, нито “Фармнет“ АД може да има отношение към това.

Самият Марешки твърди, че става въпрос за клеветническа кампания срещу него от конкуренти, която цели да го дискредитира като бизнесмен и като политик, Марешки посочва, че подобна кампания е имало и през 2005 година, когато е инициирана процедура пред КЗК.

Според Марешки пазарът е висококонкурентен, с много участници и чрез “заплахи“ и “агресия“ не се печелят клиенти и в този смисъл не е осъществявал действия от такова естество. Също така твърди, че „Фармнет“ АД не е и никога не е било монополист на пазара и не може да определя цени и условия и да избира клиенти като монополист. На Веселин Марешки не е известно, аптека да е затворила заради това, че е отказала да купува от “Фармнет“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?