Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЗК глоби "леко" веригата на Марешки заради ниските цени на бензина

Политикът-бизнесмен е оправдан за увреждане на доброто име на конкурентите и на Валентин Златев

14 коментара
КЗК глоби "леко" веригата на Марешки заради ниските цени на бензина

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи дъмпинг на пазара на горива от страна на веригата бензиностанции на Веселин Марешки. Нарушението е определено като "леко" и е наложена минималната санкция от 0.1% от оборота на "Трейднет Варна", което се равнява на 175 хиляди 437 лева.

КЗК смята обаче, че политикът-бизнесмен не е заблуждавал потребителите и не е уронил доброто име на конкурентите си на пазара с твърденията за картел и монопол, както и това на Валентин Златев, наричайки го "олигарх".

Валентин Златев е председател на Българската петролна и газова асоциация и шеф на "Лукойол България" – компанията, която плати таксата за образуване на производството за дъмпинг в КЗК срещу веригата бензиностанции "VM Petroleum". Жалбата беше подадена през декември 2017 г. и подкрепена от "ЕКО България" ЕАД, "НИС Петрол" ЕООД (бензиностанции "Газпром"), "Синергон Петролеум" ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД и "ОМВ България" ООД. Седемте компании държат около една трета от бензиностанциите у нас (около 710).

Соломоновското решение на КЗК идва след като на два пъти антимонополният орган не успя да открие картел на пазара на горива у нас. Това стана въпреки заканите на шефката на КЗК Юлия Ненкова, че има много сериозни доказателства за наличието на картелно договорени цени на горивата и със сигурност ще има санкции за участниците в споразуменията.

Спорът за цената на горивата

Началото на спора между Марешки и Златев за високите цени на горивата започна с навлизането на Марешки в политиката през 2015 г., когато той участва в изборите за кмет на родния си град Варна. Тогава отвори и първата си бензиностанция в морския град.

Конфронтацията между двамата продължи по време на президентските избори през 2016 г., в които Марешки също участва, и се разгоря на парламентарните избори година по-късно, които вкараха партията му "Воля" в 44-тото Народно събрание. Тези събития съвпаднаха с взривяване на аптека на депутата, като и до ден днешен МВР и прокуратурата не са оповестили как е приключило разследването на случая.

Тезата на Марешки беше, че има картел на пазара на горива между големите играчи и това е причина за високите цени у нас. За да има конкуренция той влезе на пазара и днес веригата му има 18 бензиностанции във Варна, Айтос, Сливен, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Разград, Добрич, Свищов, Русе, Пловдив, София. Марешки продава бензина на цени с около 15 – 20 стотинки по-ниски от тези на конкурентите му.

Валентин Златев категорично отричаше да има картелно споразумение на пазара и защитаваше тезата, че ниски цени може да се поддържат или чрез продажби под себестойност, или ако се работи в сивия сектор.

Обвиненията: Повече от две години Марешки продава на цени под себестойност

Именно такива са и аргументите на 7-те компании, сезирали КЗК за дъмпинга на цените на веригата бензиностанции "VM Petroleum", които се управляват от фирмата "Трейднет Варна" ЕООД. Дружеството е регистрирано през 2010 г. с едноличен собственик на капитала Нина Марешка-Иванова – сестра на депутата, и управител - майка му Веска Марешка.

Седемте търговеца на горива посочват в жалбата си срещу "Трейднет Варна", че въпреки усилията си да поддържат високо качество на предлаганите продукти и услуги, в бранша все още има т.нар. "сив сектор", който продава горива с недоказан произход и без документи за качество, резервоари за горива, които нямат връзка с НАП, "ведомствени бензиностанции", които не се контролират и отчитат по изискванията. Проблем е и контрабандният внос и нелегалното производство на горива в страната, които допълнително засилват несигурността за крайните потребители и подкопават позицията на добросъвестните участници на пазара.

За да докажат, че бензиностанциите на Марешки продават под себестойност, 7-те компании посочват данни за цената на горивата на Европейската комисия. Те твърдят, че продажбата на цени под себестойност от страна на "Трейднет Варна" продължава от стъпването му на пазара през октомври 2015 г. до подаването на жалбата в период от повече от 2 години, и го обвиняват в нелоялна конкуренция.

Седемте петролни търговци обвиняват депутата и за това, че от началото на дейността си на пазара на горива прави непрекъснати изказвания, с които "уронва доброто име на конкурентите си и най-вече въвежда в заблуждение потребителите относно реалните цени на бензина и на дизеловото гориво".

Марешки: Оказвам конкурентен натиск на олигополни участници

Веселин Марешки и "Трейднет Варна" оспорват изцяло твърденията на седемте компании.

Цената, на която се продават горивата в бензиностанции "VM Petroleum" за периода октомври 2015 - края на 2017 г., не е под стойността на разходите за производство и реализация, е посочено в становището на "Трейднет Варна". Компанията твърди, че като нов участник на пазара на търговия на дребно с горива навлиза с бензиностанциите си в условията на пазар със структура, близка до олигопол – малък брой основни участници и множество малки.

"Както посочва и секторният анализ на КЗК, поради олигополната структура, конкуренцията по показател цена между големите (олигополни) участници е минимизирана, тъй като при ценова война нито един от тях не би реализирал печалба и не би увеличил пазарния си дял в дългосрочен план. Съответно за малките и нови участници единственият начин за навлизане е именно чрез конкуренция по показател цена. В този смисъл ценовата политика на "Трейднет Варна" като навлизащ участник на пазара не е насочена към нелоялно привличане на клиенти, а обективно е обусловена от начина на функциониране на този пазар. Фактът, че дружеството не следва пазарните лидери, не представлява недобросъвестност, а оказване на ефективен конкурентен натиск спрямо олигополните участници", твърди "Трейднет Варна".

В становището си до КЗК Марешки посочва, че "по никакъв начин не уронва репутацията и доброто име на конкурентите си, поради факта, че "Трейднет Варна" се представя като единствен честен участник на пазара". Марешки застъпва тезата, че представените от конкурентите му твърдения за увреждане на доброто им име и въвеждане в заблуждение на потребителите са извадени от контекста.

КЗК: Има нарушение, но е леко

КЗК установява, че "Трейднет Варна" е продавал горива на цени по-ниски от разходите за производство и реализация за дълъг период от време. Това е станало на базата на направена счетоводно-икономическа експертиза, за която 7-те търговци на гориво са платили 15 000 лв.

Експертизата е направена за всеки един обект на "VM Petroleum" от отварянето на бензиностанцията до края на 2017 г., когато е подадена жалбата. Тя е установила установени многократни случаи, продължаващи с месеци, на редица бензиностанции, на които различните горива са се продавали на цена, която не може да покрие разходите за производство и реализация.

КЗК обаче не предоставя данни с колко точно под стойността за производство и реализация са продавани горивата. Тези данни липсват, точно както и в решението на антимополния орган за картела на пазара на горива, в което нямаше цените и обемите на продадените количества.

В решението на КЗК за "Трейднет Варна" се казва само: "Дружеството е осъществявало продажби на горива по цени по-ниски от разходите за производство и реализация за дълъг период от време, предвид на факта, че повечето от обектите му ги осъществяват за периода от 2 или повече години – октомври 2015 – декемеври 2017 за първият обект и година и 6-10 месеца за следващите по откриване обекти. Подобни периоди, с оглед на спецификите на съответния пазар, се явяват продължителни и са от естество да повлияят на поведението на потребителите, като ги пренасочат към продуктите на ответника, поради по-ниските цени."

КЗК обаче открива и смекчаващите вината обстоятелства за това поведение на пазара на "Трейднет Варна". Като такова е посочено, че "от една страна са необходими значителни инвестиции за установяване на пазара, а от друга тези дейности изискват по-дълъг период от време преди реализацията на печалба да стане възможна". Освен това дружеството е продавало горива и на печалба в някои от своите обекти, посочва още КЗК.

По тези причини антимонополният орган определя нарушението като "леко" и налага имуществената санкция от 175 437 лв., която представлява 0.1% от приходите от продажби на "Трейднет Варна". Максималната предвидена санкция в закона е до 2%.

КЗК обаче е отхвърлила като неоснователно искането за налагане на наказание за увреждане на доброто име на конкурентите на пазара и наричането на Валентин Златев "олигарх".
КЗК възприема тезата на Марешки, че изказванията му за картел, корупция, олигарси, които ограбват народа не се отнасят за конкретен конкурент, а са обобщения за бранша като цяло. "Така направени, тези изказвания не биха могли да засегнат нито един от подателите на искането, тъй като до адресатите на тези изявления (зрители, читатели и др.) не достига конкретна индивидуализираща информация за тях", смята КЗК. Антимонополният орган посочва, че "в по-голямата си част тези изявления (на Марешки – бел.ред.) имат по-скоро
политически, а не антиконкурентен характер".

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Към момента няма официална позиция от страна на лидера на "Воля" по случая.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ощавен маркиз
  #14

  Превивам се от смех... Он, кагебисткият зет, завъртел близо 200 милионя горивен оборот /за нула време, дет са вика/, а КЗК-то го ужилва с некви си 170 иляди левки. Че то данъчните в Сънито налагат подобна по обем глоба само обикаляйки 3-4 ромски павилионя за "маркови" дрешки и за нечатнати касови бонки за ... един час. Като са на кеф да нюхат. Голема абракадабра, братя и сестри, е този нашенски VM; с целата си странно иностранна, тръгнала "от нищото" напориста олигархична курикула/путека, па и напоследък

 2. [email protected]
  #13

  Защо пишете,Марешки бензиностанциите МУ,в едно изречение???? Доколкото разбрах от новините в тв.медиите.Глобена е сестрата на Марешки,защото фирмата е нейна. Така че Марешки,явно законово не притежава бензиностанции!

 3. Преслав
  #12
 4. Територия на Мики Маус
  #11

  Защо еколозите не забелязаха, че Ковачки спечели огромна концесия за мед и злато в сърцето на Тракия?

 5. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #10
 6. Преслав
  #9

  Без съмнение този добър човек Митьо Очите е жертва на "диктатора" Борисов. Не съм чул "автентичните" да издигат глас срещу мафията, а само припяват за имагинерна "съдебна реформа"

 7. Георги Бочев
  #8
 8. Преслав
  #7

  Е да, но пък вижте Мони колко е доволен. Та хора всякакви...

 9. морски
  #6

  Е,тоя абсурд може да се случи само в Булгаристан!!!!!! То по добре КЗК да санкционира Големите бензиностанции дето поддържат хипер високи цени на горивата!!!!! Ама надали!! Те са могъщи и държат в ръцете си и КЗК и правителство и съд. Жална ни майка българска! А дали марешки продавал горива под себестойността им едва ли някой го интересува,защото това се отразява положително на джоба на бедния изстрадал народ.

 10. Емил Станоев
  #5

  Браво на тия от КЗК !! Защо не глобяват тези дето продават на високи цени ? или примерно да глобят и малките бензиностанции дето продават с разлика от 15 - 20 стотинки ??!! Утре да тръгнат по малките магазинчета и да глобят всички дето продават по евтино от разните там вериги !!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.