КЗК глоби с 87 хил. лв. “Натурфарма” за имитация на хранителна добавка

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Натурфарма България" ЕООД с 86 725 лв заради имитация на дизайна на хранителна добавка.

Разследването на комисията е установило, че добавката против болки в ставите на глобеното дружество - “Артрогард”, има сходен дизайн с продукта “Артростоп” на чешката фирма “Валмарк”. "Артростоп" присъства на българския пазар над 8 години, 4 г. по-рано от конкурентния му продукт, отбелязват от КЗК.

 

Комисията счита, че опаковката на "Артрогард" в голяма степен наподобява тази на "Артростоп" и потребителите могат да се заблудят. Освен това хранителните добавки за стави се използват от специфична възрастова група, при която вниманието към разграничаването на продукти в сходни опаковки не е така остро. Потребителите се ръководят при избора си от изображението на опаковката – в случая картинка на става, а дребният шрифт, указващ производителя, лесно би могъл да бъде подминат или трудно разчетен. При определяне на санкцията комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението.  

Споделяне

Още от Бизнес