КЗК глоби "ТВ План", крило данни за Биг Брадър

Глоба в максимален размер от 2500 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на изпълнителния директор на "ТВ План ТНС" АД, София Милкана Николова. Санкцията е заради непредоставяне на данни относно рейтингите и дяловете на Нова телевизия и предаването ѝ "Биг Брадър", съобщиха от антитръстовата комисия.

Информацията е била нужна на КЗК във връзка с преписка, заведена от "Болкан нюз корпорейшън" ЕАД и свързана с установяване на евентуално извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на "Нова телевизия-първи частен канал" ЕАД.

КЗК е поискала от "ТВ План ТНС" рейтингите на Биг Брадър, които са обект на спора между двете страни по преписката, но в седемдневния срок те не били предоставени. Това не станало и след напомнителни разговори с представители на "ТВ План ТНС" и със самия директор. Вместто нужните данни комисията получила непълен и заблуждаващ отговор на писмото, че не е възможно предоставяне на поисканата информация, тъй като за това е "необходим специализиран софтуер и обучен персонал". От писмата на дружеството до "Болкан нюз корпорейшън" и "Нова телевизия", приложени по преписката, обаче е видно, че предоставянето на поисканата от КЗК информация е напълно възможно и осъществимо.

Във всички писма на КЗК до "ТВ План" е разяснена нормата на чл. 60, ал. 2 от ЗЗК, според която при непредоставяне в срок на исканата информация или при предоставяне на непълна или неточна информация в правомощията на комисията е да налагане глоба в размер от 500 до 2500 лв.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?