КЗК изготви списък със забранени данни за споделяне с конкуренти

Черен списък с примери за забранена обмяна на информация между конкуренти и насоки как да си разменят данни фирмите, без да нарушават антимопонолните правила, изготви Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Сред забранените практики е предприятията от едно сдружение, държащи например 80 процента от съответния пазар, да си разменят данни за цените си, прилаганите от тях търговски отстъпки и намаления, както и за клиенти, обороти и бъдещи намерения,     защото така се увеличава възможността за образуване на картели. Няма да е разрешено и на организациите да дават препоръки за пазарно поведение и ценообразуване.

От комисията посочват, че по принцип обменя на информация в сдруженията е полезно за вземането на навременни мерки от членовете за запазване на пазарните им позиции и намаляването на разходите им , но в същото време създава предпоставки за нетърговски практики, целящи ограничаването на останалите им конкуренти и некоректно разширяване на бизнеса.

Полезното на споделянето на информация и създаването на обобщени данни е по-ефикасното преразпределяне на продукцията към географски пазари, на които техните стоки са по-търсени, както и намаляване на разходите им за позициониране на нови продукти.

Забранено е обаче използването на предоставените при обмена на данни между фирмите в сдружението търговски тайни за изготвяне на справки или други анализи, въз основа на които после да се отправят конкретни препоръки или прогнози за стопанската дейност на членовете на организацията, посочват от КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?