КЗК може да получи право на внезапни проверки за картели

Комисията, разследваща за изкривяване на пазара на горивата, ще предложи засилване на правомощията на регулатора

КЗК може да получи право на внезапни проверки за картели

Парламентарната анкетна комисия, която ще проверява пазара на горивата за изкривявания на конкуренцията, ще помисли за законови поправки, които да позволят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извършва внезапни проверки в обекти, заподозряни за картел. Това съобщи председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ по време на първото ѝ заседание, на което бяха приети правилата за работа.

"Ние трябва законово да помогнем на КЗК, за да събере доказателствата при съмнение за картел. Защото, ако те в момента решат да съберат такива, тя трябва да уведоми фирмите, че ще отиде, ще изземе съответните документи, а те междувременно ги укриват и нещата стават доста трудни", коментира Николов.

Той даде пример как през 2011 г., когато европейският антимонополен орган разследваше българските "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и компанията им майка за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

"Казаха: Добър ден, бихте ли извадили телефоните си, оставете ги на масата и напуснете вашата сграда. После те сами започнаха да търсят доказателства и в техните телефони. Проследиха съобщения в телефоните, в компютрите, в имейлите им. Това сега не могат да направят от КЗК, защото нямат тези правомощия", посочи Валентин Николов.

Според него трябва да се създадат максимални условия на конкуренция, при която самият пазар ще определя какъв е диапазонът между цените на горива.

"Защото, ако кажем, че у нас в продължение на 4-5 г. е имало картел на горивата и цената им е завишаване с 20 ст. на литър, това наврежда на икономиката с над 1 млрд. лв.", посочи депутатът от ГЕРБ, който обуща драстични мерки.

Следващото заседание на комисията, което вече ще в работен режим, бе насрочено за 15 ноември, след балотажа на изборите.

Членовете на тази анкетна комисия, за разлика от колегите си, проверяващи проекта АЕЦ "Белене", които закриха заседанията си за журналисти и граждански организации, решиха да допускат представителите на медиите и неправителствените и браншови организации. НПО-ата обаче ще могат да изразяват само писмени становища по разглежданите въпроси

В рамките на дейността си комисията ще може да изисква от КЗК, приходната агенция, икономическото министерство, митниците и други държавни органи информация, договори и отчети, както и да привиква в комисията за изслушване представители на тези институции.

Вероятно на първото работно заседание на комисията ще бъдат поканени за изслушване представители от Агенция "Митници", а ако процедурата по повдигнатите обвинения от КЗК срещу шест вериги бензиностанции за картел позволява, ще бъдат повикани и хора от антимонополния орган.

Споделяне

Още от Бизнес