КЗК наложи нова глоба от 80 хил.лв. на "Кока Кола"

Комисията за защита на конкуренцията наложи трета поред имуществена санкция за последните 8 месеца на "Кока - Кола Хеленик Ботълинг България", Костинброд.

Последната глоба е в размер на 80 хиляди лева и е заради рекламната промоционална игра на компанията "Кабриолети...... за момичета!", в която като награди са обявени три автомобила.

Според КЗК рекламната игра на компанията нарушава закона за конкуренцията, който забранява рекламни награди, значително надхвърлящи цената на продаваната стока или услуга - в случая безалкохолните напитки на "Кока Кола". Рекламната игра обвързва спечелването на наградата и с покупката на определен продукт - томбола между участници, изпратили четири капачки от бутилки на компанията - което изкривява пазарната среда.

Променят се и функциите на рекламата, които са да информира потребителя за основни характеристики на стоката, обосновават се от КЗК.

Според комисията, действията на "Кока - Кола Хеленик Ботълинг България" противоречат на добросъвестната търговска практика.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?