КЗК не можела да открие купувача на БТК и се съмнява дали сделката е реална

Моли прокуратурата и ДАНС да открият фирмата на Луврие LIC33

Белгиецът с руски пастпорт Пиер Луврие по време на пресконференцията в София. Сн. БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се съмнява в това дали има реални сделки по прехвърляне на ключови активи, контролирани от бившия вече банкер Цветан Василев, към неизвестното дружество LIC33 на белгиеца Пиер Луврие. Това показали резултатите от досегашното ѝ проучване по случая. Данни за реални сделки няма и в българския търговски регистър, а според публикации на Цветан Василев в блога му собствеността е променена, чрез прехвърляне на фирми, регистрирани в чужбина.

Антимонополният орган засега не може да получи информация за сделката от купувача, тъй като се оказало, че компанията не може да бъде намерена на посочения от нея адрес в Париж. За това Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата са ангажирани да издирят къде се помещава компанията реално, съобщиха от КЗК.

През март LIC33, регистрирана в Лихтенщайн, обяви, че е придобила контролен пакет от Българската телекомуникационна компания (БТК), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", компаниите за телевизионно и радиоразпръскване "НУРТС България" и "Фърст диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб", а според КЗК предмет на сделката е и "Сана Спейс хотел Хисаря". Купувачът обяви, че плаща на Василев 1 евро за дружествата и се е задължил да погаси техни кредити за около 900 млн. евро.

И до момента обаче антимонополната комисия в България няма информация за сделката. На 30 март КЗК е изпратила запитване до адреса на купувача LIC33 - 20, Rue Cambon, 75001 Париж. Две седмици по-късно писмото се върнало с отметка от френските пощи "адресатът е непознат на посочения адрес“. Още при обявяването на информацията за сделката сайтът "Биволъ" писа, че адресът в Париж е пощенска кутия.

Купувачът не се е появявал публично от края на март, когато даде първата си и последна пресконференция за сделката. Тогава Луврие обяви, че няма намерение да се среща с представители на правителството, а само със синдиците на КТБ, за да се изясни какви са задълженията на придобитите от него дружества към банката, която от 22 април вече е във фалит. Малко по-късно Луврие изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което иска да се срещне с него, за да го увери в сериозните си намерения. Досега няма информация Луврие да е разговарял с премиера или със синдиците на КТБ.

Белгиецът Луврие е белгийски гражданин с руски паспорт, свързан с различни бизнес операции в Русия, включително с приближения да Путин олигарх Константин Малофеев, който е спонсор на проруските сепаратисти в Украйна.

"КЗК ще продължи с усилията си да получи информация от LIC 33 относно евентуалните сделки по придобиването" на дружествата.

Освен от купувача, данни са изискани и от придобиваните компании. "Получените към настоящия момент отговори поставят под съмнение дали изобщо има реални сделки по прехвърляне на собствеността им", съобщиха от антимонополния орган. От там допълниха, че до момента не е постъпило запитване за разрешение за тези сделки, както се изисква по закон. "Не сме уведомени и от Европейската комисия LIC 33 да са поискали разрешение от Брюксел. След получаването на цялата изискана информация от въпросните 7 дружества КЗК ще прецени дали са налице основания за образуване на производство", пише още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес