КЗК не откри злоупотреба с монопол и при "Нефтохим"

За да няма дебат, този път ведомството засекрети почти цялото си решение

Юлия Ненкова, снимка: БГНЕС

След като в края на март не намери доказателства за картел на пазара на горива, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разкри и злоупотреба с господстващо положение на най-голямата петролна рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим".

Това става ясно от решение на ведомството, ръководено от Юлия Ненкова, от 23 май, което не бе разпространено до медиите.

Производството бе стартирано през 2016 г. по сигнал на фирмата на майката на настоящия зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки "Трейднет Варна". Впоследствие дружеството "Лукойл България" беше включено и в разследването за картел на пазара.

В края на март, два дни след изборите, КЗК прекрати производството срещу шестте дистрибутори на горива (сред които и "Лукойл България") по обвинението, че са в картелно споразумение за цените. Антимополоният орган, който миналата година се кълнеше, че този път разполага с категорични доказателства, че "Лукойл България”, "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол" и "Петрол" са договаряли цените си и ще има наложени глоби, обяви, че не съществуват основания за продължаване на производството срещу тези фирми.

Решението за господстващото положение на "Лукойл" обаче беше отложено.

Междувременно, в началото на април "Нова република" обяви, че е получила данни от Министерството на финансите, според които "Лукойл" има тотален монопол при данъчните складове за горива. От компанията отговориха, че интерпретацията на политическата формация е много неточна и некоректна.

Около месец и половина след тези разкрития, с решението от 23 май КЗК прекрати и производството за злоупотреба с господстващо положение срещу "Лукойл Нефтохим".

През 2016 г. след анализ на продажните цени на "Нефтохим Бургас" КЗК установи разлика в цените на бензин А-95Н и на дизела, на които рафинерията реализира продукцията

си на територията на страната и зад граница. Съгласно събраните данни за периода 2012 г. –юли 2015 г. цената, на която "Лукойл" продава въпросните продукти в страната е по-висока в сравнение с цените, на които рафинерията продава горивата си, предназначени за реализация в други държави, посочва КЗК.

В жалбата си до институцията Марешки твърдеше, че цените на дребно на "Нефтохим" във Варна са били по-ниски от цените на едро, което било с цел елиминиране на конкуренцията. Според Марешки компанията "определя едностранно цените и по този начин установява пазарна политика, която се отличава от пазарните тенденции и е с надценки, които са по-високи от обичайните на пазара".

От "Нефтохим" са предоставили на КЗК информация за цените си в периода 1 януари 2012 г. - 19 август 2016 г. и твърдят, че те се базират на борсови котировки.

В публикуваното решение КЗК обаче е засекретила почти всички ключови пасажи, отнасящи се до ценообразуването на "Нефтохим" за територията на страната и за износ, а също и за договорните отношения между рафинерията и нейните контрагенти зад граница. Условията по договорите за доставка на бензин и дизел, проучени от антимонополния орган, също са търговска тайна.

КЗК е направила и сравнителен анализ на крайните продажни цени на "Лукойл Нефтохим" по контрагенти, който също е със заличени данни.

Единствената незасекретена конкретна информация е, че за разглеждания период "Лукойл България" не е имало сключен договор за продажба на горива с фирмата на Марешки.

КЗК е засекретила дори обща информация като например дела на вноса на горива от ЕС. Тайна остава и пазарният дял на бензиностанциите на Марешки във Варна, които бързо изместват доста от традиционните играчи на пазара. Не са обявени и доставчиците на варненския бизнесмен и политик.

В крайна сметка КЗК твърди, че "не би могло да се направи обоснован извод, че като цяло за разглеждания период продажните цени на бензин А-95Н и дизелово моторно гориво на рафинерията са по-ниски за дружества извън страната в сравнение с цените, на които "Лукойл Нефтохим" продава на "Лукойл България" ЕООД, предназначени за реализация на вътрешния пазар. Въпросните цени за "Лукойл България" не са по-високи и в сравнение с цените за други дружества.

По отношение на "Лукойл България" КЗК твърди, че дружеството среща "значителен конкурентен натиск от страна на останалите участници на пазара, реализиращи на едро горива от внос, както и търговци на едро от по-ниско ниво, които закупуват и препродават горива, както от вносителите, така и от самия "Лукойл България". Следователно компанията не би могла да бъде определена като предприятие с господстващо положение на пазарите на търговия на едро на бензин и дизел. Господстващо положение на пазарите на производство и внос на бензин и дизел има само рафинерията - "Лукойл Нефтохим Бургас", но тя не е злоупотребила с него.

Пазарите на дребно на бензин и дизел се характеризират с високо ниво на конкуренция, а индексът на концентрация запазва нивата си и въпреки появата на Марешки въпросните пазари се характеризират като "сравнително конкурентни, със средно ниво на концентрация", посочва още КЗК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес