Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЗК обискира офиси на ЕРП-тата и иззе документи

Проверяват се "твърдения", че потребителите са възпрепятствани да сменят доставчика

24 коментара
Председателят на КЗК Петко Николов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), подпомогната от МВР, извърши в четвъртък обиски и иззе документи от офиси на трите енергоразпределителни дружества.

В официалното съобщение на комисията се посочва, че "проверката е за установяване на евентуално извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията от страна на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЕВН България", "ЕВН България Електроснабдяване", "ЕВН България Електроразпределение", "ЕВН Саут Истърн Юръп", "Енерго-про продажби", "Енерго-про мрежи", "Енерго-про България трейдинг", "Енерго-про енергийни услуги",

По причини, които не са посочени, проверката е засегнала и офиси на две неправителствени организации - сдруженията "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и "Институт за енергиен мениджмънт".

КЗК се е самосезирала въз основа на получени сигнали срещу изредените в съобщението предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО.

"Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, посредством които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите", се казва в съобщението без да се уточнява за какви практики става дума.

Комисията имала за цел да установи "дали сходните стопански практики се осъществяват въз основа на координирано поведение на конкуренти на съответния пазар, което би могло да попадне в хипотезата на забранено споразумение по смисъла на ЗЗК".

Действията на КЗК били предварително съгласувани с Главна дирекция "Конкуренция", отдела "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия.

Проверката на място е извършена от служители на КЗК, със съдействието на представители на МВР и след получено съдебно разрешение от Софийския административен съд.

"Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще бъде извършен в тясно сътрудничество с ЕК и ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение. След приключването на процесуалните действия по преписката КЗК ще се произнесе окончателно по случая", се казва в съобщението.

Внезапно активизиране

Миналата седмица служебният премиер Марин Райков отправи словесни призиви към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да каже кои са монополистите в икономиката. "Бих желал КЗК да се самосезира и да даде отговори - кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега”, заяви премиерът след първото заседание на служебния кабинет.

От КЗК отначало учтиво но категорично отхвърлиха този призив.

“Нито Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. Аналогично на Европейската комисия, КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба. Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", заяви комисията в отговор на премиерския призив.

Тази седмица обаче той бе повторен под друга форма. "Не приемам и няма да приема каквито и да е било обяснения защо една независима комисия не може да идентифицира злоупотребите с монополно положение", каза Марин Райков и съобщи, че кабинетът най-вероятно ще вземе решение да се обърне към КЗК с "настоятелна молба" да бъде направен секторен анализ в енергетиката, особено в сферите, където има европейски наказателни процедури.

Същият ден този анализ залегна и в обявените от министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев мерки за стабилизиране на енергетиката.

По-рано в четвъртък пред БНР председателят на КЗК Петко Николов "рапортува", че едва ли не въпросният секторен анализ вече е започнал. В края на интервюто, съставено изцяло от най-общи фрази, Николов разкри и "новината, че "ние вече имаме една нова процедура срещу... срещу ЕРП-тата, нека така да ги нарека, именно във връзка с наличието на съмнения от наша страна за някаква координирана политика по отношение на, така, на създаване на пречки за това, което трябва да се случи, а именно крайният потребител свободно да може да сменя доставчика на електроенергия".

Нито в интервюто, нито по-късно в съобщението на КЗК не става ясно за какви точно практики на ЕРП-тата, за кои потребители и за каква смяна на доставчици става дума, след като дейността на тези дружества е изцяло регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която пък все още не е приела нужните за либерализацията на пазара правила за търговия с електрическа енергия.

ЧЕЗ отново декларира, че спазва законите и добрите европейски практики

По повод започнатата от КЗК проверка по-късно ръководството на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България декларира, че спазва законите, добрите европейски практики и регулации.

"Компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят на регулиран пазар. Тяхната дейност, цени, условия на доставка и Общи условия се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ние спазваме законите и изискванията на лицензиите, работим, за да осигурим качествено обслужване на нашите клиенти и оказваме пълно съдействие на всички проверяващи органи. Убедени сме, че тези проверки ще докажат, че компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са прозрачни, коректни и стабилни инвеститори, които работят в пълно съответствие с българското и европейското законодателство", казва Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран в изявлението на компанията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Анонимен
  #24

  Практиката на КЗК в противодействието на картелите е изключително незадоволителна! От отчетените от комисията 22 дела с наложени глоби от 20 млн. лева, само по делото Хюндай наложената глоба е 16 млн. лева, при това глобата не е потвърдена от съда. Комисията конюктурно изчаква изясняване на политическата обстановка и не решава делото БТВ ( образувано по облакване на НТВ) и делото отново срещу БТВ образувано от Булсатком. Да не говорим за безпринципните решения срещу картела на Лукойл и картела на супермаркетите! Комисията с този "политически " състав е непригодна за антомонополен регулатор!

 2. Анонимен
  #23

  Поздравления на КЗК, че най-после прояви кураж да направи сериозен рейд на големи дружества в много значим сектор!! Дано последващото разследването да бъде независимо и завърши с обекивно решение на КЗК вместо с прекратяване на производсството поради лепса на доказателства! Защото сега КЗК трябва да е събрала огромен и предостатъчен доказателствен материал, които да илюстрира какво всъщност става в България...

 3. Fireball
  #22

  #15:
  "Най-лошото е нехайството на самите чехи,които са оставили родните тъпанари да си одрежат сами клона"

  Поведението на една компания се определя не само от нейния собствен "морален кодекс", но в не по-малка степен - от средата в която функционира. Дори и най-почтената компания, поставена в условията на разграден двор където корупцията и шуробаджанащината изместват правилата и държавния контрол, рано или късно започва да играе по местните правила. Това е многократно констатирано - големи международни

 4. Fireball
  #21

  Важното е, че Лукойл не е монополист, държи се пазарно и непрекъснато сваля цените. Щото е братска рассийска компания. Него няма нужда да го проверяват, априори е ясно че поради братски чувства те правят и невъзможното да улеснят животеца на мат'ряла в Задунайская губерния...

 5. Анонимен
  #20

  секи 4ти км Ако лявата ти ръка се е договорила с дясната, налице е картел. Признай си! 8 Няма толкова интелектуална мъка!!! Как в бизнес, в който държавен регулатор определя цената, може да има картел!?

 6. Анонимен
  #19

  хайде и с банките и бензиностанциите!!!

 7. Анонимен
  #18

  Ще обслужва Петко докато от ЕС не им писне с нашите популизми и глупости и ще ни сложат на място, че ние мярката я губим.

 8. Анонимен
  #17

  А ако се окаже,че всички тези действия на тези глупаци са НЕЗАКОННИ?И кой знае защо ми приличат на онези малоумници,които се бяха изтъпанчили в предаването на учиндолския простак и усилено пропагандираха към сваляне на всякаква власт?славитУ и чаветата в един хор!

 9. Анонимен
  #16

  Това Моше още ли не са го опандизили........

 10. Анонимен
  #15

  ЧЕЗ се е размножила като медуза,бре! Само този факт е повод за глоба за нелоялна конкуренция.ЧЕЗ саботират всякакъ бизнес ако не е с немски материали,което означава, че ЧЕЗ играят против българския бизнес, който внася и от други страни. Най- лошото е нехайството на самите чехи,които са оставили родните тъпанари да си одрежат сами клона и после да си подпалят дървото, за да им изгори хралупата или иначе казано куките понеже са свикнали да прецакват всички и накрая и себе си прецакват.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.