КЗК обвини Летище София в злоупотреба с монопол

Сн.БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви във вторник на държавното дружество "Летище София”, което управлява столичния аеропорт, че злоупотребява с господстващо положение като налага необосновано ниски цени на пазара на услуги по наземно обслужване на излитащите и кацащите самолети.

 

Любопитното е, че обвинението идва почти три години, след като Европейскаат комисия обяви, че Летище София злоупотребява с монопола си като налага прекалено високи цени на авиокомпаниите.

 

Проучването на КЗК е показала, че от началото на 2011 г. до настоящия момент ефективната цена, която "Летище София" предлага на авиопревозвачите, не покрива разходите по производство на услугата в дългосрочен период, като се наблюдава тенденция на понижаване и общо намаляване на цената.

 

Съпоставянето на ефективната цена на "Летище София“ ЕАД за обслужване на едно въздухоплавателно средство със средните дългосрочни променливи разходи сочи, че услугите по наземно обслужване са предлагани на цени, които не съответстват на разходите за тях. Противно на икономическата логика те са намалени до степен, която носи само загуба, като предприятието "жертва“ печалбата, която би реализирало при нормално конкурентно поведение, посочват от КЗК.

 

Обстоятелството, че предприятието предлага услуги под разходите за производство за 2011 г. и 2012 г. показва, че ценовата политика, прилагана от "Летище София", би могла да доведе до неоправдано повишаване на цените и до ограничаване на качеството на предлаганите услуги.

 

Ответната страна разполага със срок от 45 дни, в който има право да представи своите писмени възражения по предявените твърдения.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?