КЗК обвини "Музикаутор" в монополен натиск на БНР

КЗК обвини "Музикаутор" в монополен натиск на БНР

В злоупотреба с господстващо положение и натиск над Българското национално радио (БНР) бе обвинено сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" по казуса със забрана да се излъчват представлявани от организацията музикални творби в ефира на държавното радио. Това съобщиха от Комисията за защита но конкуренцията в понеделник.

Антимонополният орган бе сезиран от БНР, след като в края на 2016 г. бе принудено да спре да излъчва съвременна музика, тъй като не бе съгласно с исканото от "Музикаутор" повишаване на таксите за авторските права като условие за подновяване на договора на радиото за правото да пуска песните от листите на организацията.

Преди дни двете спорещи страни успяха да се разберат и подписаха договор за авторските права, който все пак предвижда повишаване на плащанията на радиото за музикалните авторски права, носрокът на контракта ще е тригодишен – до края на мандата на сегашното ръководство, а не пет години, както искаше "Музикаутор".

Извършената от КЗК проверка установила, че като прекратява сключения през декември 2011 г. договор за авторските права "Музикаутор" и оставя радиото без съвременна музика "Музикаутор" се възползва от господстващото си положение на този специфичен пазар, за да принуди БНР да приеме условията им за повишаване на отчисленията за музикентите.

"Това е така защото освен, че лишава БНР от съществено за неговата дейност съдържание, с поведението си "Музикаутор" лишава общественото радио от възможност за извършване на дейността в изпълнение на задълженията, възложени със закон", посочват от КЗК.

Организацията за управление на авторските права има срок то 30 дни, за да изрази писмени възражения срещу предявените ѝ обвинения, както и да бъде изслушана пред антимонополния орган.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?