КЗК одобри медийния проект "Пеевски"

Проф. Нели Огнянова: Предлаганите мерки имат конюнктурна цел

КЗК одобри медийния проект "Пеевски"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви в понеделник, че подкрепя приетия на първо четене Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от издателя и скандален депутат Делян Пеевски (ДПС).

След като бе сезирана от парламента, комисията "съгласува без забележки" закона, който бе прокаран с процедурни хватки в пленарна зала, без да е минал през комисия. Нормативният акт освен с трик мина с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

КЗК публикува и постъпилите становища по проекта, като очаквано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) хвалят законотворческата работа на Пеевски. Професорът по медийно право Нели Огнянова обаче предупреждава, че актът има конюнктурни цели и приемането му крие опасности.

КЗК е на мнение, че предложението за разширяване на обхвата на данните за действителния собственик и финансирането на доставчиците на медийни услуги и включването им в публичен регистър, както и за създаването от Министерството на културата на публичен регистър на лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания, би подпомогнало работата на КЗК при нейни проучвания на медийния сектор, се казва в становището.

Регулаторът държи да подчертае, че икономическите анализи по конкретни производства пред КЗК отчитат и други фактори, освен пазарния дял и данните за собствеността и финансирането на медиите и разпространителите/собствениците на печатни издания, които е предвидено да бъдат направени публични, съгласно разпоредбите на законопроекта.

Едновременно с това КЗК подчертава, че гарантирането на свободата на словото и медийния плурализъм като основни ценности на демократичното общество излизат извън обхвата на нейните правомощия. Тя предлага на Народното събрание "да прецени дали и кой специализиран орган би могъл да следи за спазването на принципите на свободата на словото и да гарантира плурализма в медиите, както и с какви инструменти би разполагал този медиен регулатор".

В решението си КЗК публикува постъпилите по казуса становища. По темата са се изказали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), търговско.-промишлената палата (БТПП), Съюза на журналистите и от професора по медийно право Нели Огнянова.

Очаквано от КРИБ са похвалили законотворческата работа на Пеевски. Конфедерацията е на мнение, че законопроектът "има потенциала да утвърди международната практика за публично изразяване на мнение за личните виждания и убеждения на съответния редакционен колектив при спазване на най-високите утвърдени журналистически стандарти за посочване на поне два източника на информация и коментари".

Проф. Нели Огнянова: Мерките имат конюнктурна цел

Проф. Огнянова е на мнение, че предлаганите мерки имат ограничена конюнктурна цел. Според нея разделянето на финансирането на "пазарно" и "непазарно" от авторите на законопроекта има за цел да води не просто до частично осветяване, а до селективно осветяване - подход, който законодателят според нея не трябва да толерира, защото превръща законодателството в инструмент за постигане на конюнктурни цели.

Съюзът на журналистите смята, че е нужен цялостен единен закон за прозрачността и собствеността на медиите в България, докато сегашната редакция е ограничено временно решение.

Проверка на антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси у депутата - издател като вносител на законопроекта, тъй като законът има за цел оповестяване на публична информация - каква е собствеността на медиите, а депутатът нямал лична цел за облага.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?