КЗК одобри продажбата на част от бизнеса на "Екуест" у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри във вторник сделката по придобиването на "Авто Юнион", компанията дистрибутор на автомобили с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel, Chevrolet, и мотоциклети Vespa, Piaggio и Gilera, от Еврохолд Аутомотив Груп (ЕАГ), дъщерно дружество на Еврохолд България АД.

Фирмата-дистрибутор на италианските коли беше собственост на инвестиционния фонд "Екуест", който реши да продаде част от бизнеса си у нас, за да привлече свеж капитал за приоритетни проекти като "Супер Боровец" и търговските вериги "Техномаркет" и "Домо".

Общата стойност на сделката, одобрена днес от КЗК и включваща бизнеса и всички недвижими имоти на Авто Юнион, е 8 милиона евро.

За 2008 година ЕАГ е реализирал продажби на 3 930 нови автомобила. ЕАГ също е оторизиран дилър на Опел, Шевролет, Нисан, Рено и Дачия, ексклузивен дилър на Сааб, както и ексклузивен представител на Budget Rent-a-Car за България.

Сделката включва и придобиването на Авто Юнион Център, една от най-големите офис сгради в София, с обща застроена площ от над 28 000 кв.м., която се планира да бъде използвана за нова централа на Еврохолд България и неговите дъщерни компании. Сградата е построена с инвестиционен ипотечен заем от 16 милиона евро. Сред активите на Авто Юнион АД са и редица терени в София, Пловдив и Бургас, предназначени за бъдещото изграждане на автосервизни комплекси.

До момента чрез "Еврохолд Аутомотив Груп" холдинговата компания продава и отдава под наем нови и стари автомобили, като е дистрибутор в страната на марките Nissan, Renault, Dacia, Saab, Opel и Chevrolet.

Анализът на КЗК сочи, че сливането на двете предприятия няма да попречи на ефективната конкуренция на пазара на продажба и отдаване под наем на автомобили.

Сумарният дял на участниците в сделката при продажба на всички нови коли е под 10%, като близки пазарни дялове имат основните конкуренти на страните по сделката - Порше БГ - 9.4%, Тойота Балканс - 9.4%, Мото Пфое - 8.8%.

Споделяне

Още от Бизнес