КЗК одобри възстановения контрол на Прокопиев в "Икономедия”

Комисията за защита на конкуренцията разреши обратното изкупуване на дела на германската "Ханделсблат" в издателската група "Икономедия" от собственика ѝ и нов български акционер, съобщиха от антимонополния орган в четвъртък.

Така бизнесменът Иво Прокопиев, който притежава "Агенция за инвестиционна информация” (АИИ), държаща 50 на сто от "Икономедия", си връща контрола в групата, придобивайки заедно с „Пи Ейч Медиа” акциите, предоставени преди време на германците. След сделката АИИ и новият собственик ще си разделят акциите на "Икономедия" в съотношение съответно 51 към 49 на сто.

"Пи Ейч Медиа" е собственост на  единият от управителите на "Икономедия" – Филип Харманджиев, и е с предмет на дейност покупко-продажба на недвижими имоти. Харманджиев е управител и на винпром  "Дамяница", сочи справка в Дакси.

Сделката ще породи ефект основно на пазара на публицистични издания. В резултат на планираната концентрация, се очаква издателската група да разшири гамата на своите продукти и да обогати избора на клиентите, посочват от КЗК.

Пазарните дялове на участниците са под установения праг за господстващо положение и липсват бариери за навлизане на нови компании, в разглеждания сектор.

Комисията счита, че предстоящото придобиване не би могло да повлияе негативно на съответния пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес