КЗК одобри закупуването на БТК от Спас Русев

Спас Русев

Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката за закупуването на БТК от бизнесмена Спас Русев чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком" (Люксембург). Решението е от 22 декември миналата година, но е публикувано на сайта на комисията едва в петък.

Новият собственик на БТК е българинът Спас Русев, който от години живее в Лондон и се смята, че зад него стоят парите на руската "Външнотърговска банка" (ВТБ), която всъщност е продавач на телекома заради неизплатен дълг от 150 млн. евро, обезпечен с акциите на досегашния собственик - фирмата "ИнтерВ Инвестмънт".

Търгът за продажбата на БТК се проведе през ноември и бе спечелен от Русев със сума от 330 млн. евро. Другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се е спрял на 3 млн. евро стъпка на наддаване по-рано.

Ако се добавят и дълговете към постигнатата цена от 330 млн. евро, това оценява БТК на около 700 млн. евро, това е най-ниската, постигана в поредицата от препродажби на телекома.

Продавач на БТК беше лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ – "ВТБ Кепитъл", а директор на българския му клон е Милен Велчев - финансов министър в правителството на Симeон Сакскобургготски, лансиран на поста именно с подкрепата на Спас Русев, който доведе в екипа на кабинета и други лондонски юпита.

Сделката е максимално усложнена и рискова заради претенциите на държавата към БТК като актив на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев в България. Василев държеше 43.33% в "ИтнтерВ", ВТБ има 33.33%, а останалите 23,34 процента са на група кредитори, водени от Майкъл Тененбаум.

Точната структура на победилия консорциум все още е неизвестна. Очаква се Русев да държи най-голям дял, вероятно финансиран от ВТБ, които пак почти сигурно ще имат и капиталово участие, но не повече от 20%. Малък дял ще има и Майкъл Тененбаум.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес