КЗК отхвърли твърдения за злоупотреба на "Булгартрансгаз", "Овергаз" ще обжалва

КЗК отхвърли твърдения за злоупотреба на "Булгартрансгаз", "Овергаз" ще обжалва

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе срещу претенция на частния газов доставчик "Овергаз Инк", че държавния газов оператор "Булгартрансгаз" злоупотребява с естествения си монопол. Според фирмата на Сашо Дончев, "Булгартрансгаз" не разпределя правилно доставките на суровина в пунктове с повече ползватели, не дава адекватна информация за статуса на заявките и използваните количества от "Овергаз" и така дружеството изпадало в дисбаланси, която го товарят финансово.

Антимонополната комисия обаче не вижда нито едно от твърденията за нарушения на пазара и защити газовия оператор. Решението ѝ ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд, съобщиха от "Овергаз" във вторник.

Дружеството изрично заяви, че жалбата му не е срещу въведения през октомври 2017 г. нов входно-изходен модел за такси "пренос“ и "достъп“ до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз“, каквато информация се появи в някои медии по спора пред КЗК.

"Овергаз" посочва, че неговата жалба пред КЗК е срещу поведението на държавния оператор на газопреносната мрежа в контекста на конкретни събития от месеците януари и февруари 2017 г.

"Студеното време в първите два месеца на 2017 година и рекордната консумация на електрическа енергия бяха причината "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) да активира студения резерв на „Топлофикация–Русе“. Заради проблем с разпалването на въглищата обаче русенската топлофикация, с която Овергаз няма никакви договорни отношения, преминава на газ. Преносният оператор "Булгартрансгаз“ разпределя част от потребените от "Топлофикация–Русе“ количества природен газ, на стойност над 2 милиона лева, като отрицателен дисбаланс на "Овергаз" и очаква дружеството да ги заплати. С това "Булгартрансгаз“ нарушава редица договори и правила", обясниха от частното газово дружество.

Според антимонополнатая комисия обаче "Булгартрансгаз" е действал според правилата в сектора, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тъй като няма свободата да определя сам стопанското си поведение, операторът е спазвал изискванията на регулатори, тъй като в противен случай може да бъде санкциониран, преценява КЗК. Тя посочва още, че е въпрос на тълкувание дали заявките на клиентите, изпълнявани в един пункт за доставка, трябва да се извършват според искането на потребителите или според преценката на оператора. Това тълкувание било извън правомощията на КЗК, но според нея държавната фирма е предложила на "Овергаз" алтернативно решение на проблема, което обаче било отказано.

Тезата на фирмата на Сашо Дончев била, че при подобни положения трябва да се приеме нов метод за разпределяне на доставките, но тъй като такава възможност липсвала в одобрените от КЕВР правила за търговия с природен газ "Булгартрансгаз" на свой ред отказал и така се стигнало до дисбалансите, довели до спора през ЗК, а вече и пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?