КЗК отхвърли жалбата срещу търга за тунела на "Струма"

Няма яснота дали поръчката ще бъде продължена от пътната агенция или ще се обяви наново

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на арменските граждани срещу обществената поръчка за проектирането и строежа на късия тунел "Железница" на магистрала "Струма". Това съобщи антимонополният орган в четвъртък.

Няма яснота обаче дали поръчката ще бъде продължена от пътната агенция или ще се обяви нов търг.

Жалбата

Жалбата срещу търга с прогнозна цена от 250 млн. лв. беше подадена от дружеството "С и Г Груп БГ" ООД, което няма нищо общо със строителния бранш. То е собственост на трима граждани на Армения.

Според тях разясненията по процедурата, дадени от изпълнителния директор на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) Асен Антов били противоречиви и неясни. Липсвала и информация за идейния проект на тунела.

Комисията за защита на конкуренцията обаче намира, че НКСИП е "внесла необходимата яснота в своите разяснения", посочват от КЗК. В съобщението се казва още, че жалбоподателят без конкретни доводи атакува и липсата на определена информация в идейния проект. КЗК смята, че НКСИП коректно е изпълнила своите задължения по закон и е посочила, че конкретните технически решения ще се прецизират с техническия проект. На тези основания комисията оставя без уважение жалбата.

Какво следва

Няма яснота как ще продължи поръчката. В момента е в ход процедура по закриването на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Законопроектът мина на първо четене през ресорната парламентарна комисия по регионално развитие в сряда. Плановете са да бъде приет до края на март. В текстовете е записано, че месец пред окончателното приемане на решението, цялата дейност на компанията трябва да премине към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а всички досега обявени поръчки и договори, с изключение на финансираните от еврофондовете, да се прекратят .

Предполага се обаче, че поръчката за тунела, която бе спряна от НКСИП докато вървеше обжалването, няма да бъде прекратена. Най-вероятно ще бъде удължен срокът за подаване на оферти. Това се налага заради сформиране на нова тръжна комисия, обясниха експерти.

Прекратяването на процедурата и започването ѝ наново, означава тя да се проведе по новия Закон за обществените поръчки, който влиза в сила от април. Съществува и вероятност, докато бъде закрита НКСИП, тя да довърши започнатата процедура.

Преди време представители на пътния бранш коментираха пред Mediapool, че най-вероятно куриозната жалба срещу търга е подадена с цел печелена на време от сочената за фаворит благоевградска фирма "Агромах", която не успяла да създаде печеливш консорциум.

Основният аргумент в полза на тази хипотеза беше, че тунелът се намира по средата на лот 3.1 на магистрала "Струма". Това е 17-километровата отсечка между Благоевград и село Крупник. За изпълнител на обекта беше избрано обединение ДЗЗД "АМ Струма 3.1", в което влизат шест български фирми начело с благоевградската "Агромах". Срещу нея наскоро беше организирана акция от прокуратурата заради подозрения за данъчни измами за 14 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?