КЗК отказа да спре подписването на договора за столичния завод за смет

КЗК отказа да спре подписването на договора за столичния завод за смет

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да спре процедурата за изпълнител на строежа на столичния завод за преработка на отпадъци, каквото бе искането на две от четирите фирми, обжалващи избора на консорциума “Хут-Станилов“ за строител. Антимонополният орган е оставил без уважение искането за налагане на временна мярка за спиране на обществената поръчка докато трае разглеждането на жалбите срещу решението на Столична община.

Подобно действие би попречило на подписването на договора за завода до произнасянето на решението на КЗК, а реализацията на проекта и без това се забавя с около година. Затова и от КЗК са уважили молбата на кмета на София Йорданка Фандъкова да не се спира процедурата, тъй като реализацията на проекта е свързана и с финансиране в размер на 131 млн. евро от Оперативната програма “Околна среда“. Допълнително забавяне на проекта би създало проблеми както с отпускането на средствата, така и със задействат вече наказателна процедура срещу България заради липсата на адекватна система за управление на отпадъците на столицата, смятат и кметът, и КЗК. Друг мотив за продължаване на обществената поръчка за строежа на завода за отпадъците е изчерпващият се капацитет на депото за отпадъци в “Суходол“.

Исканията за спиране на процедурата бяха на отхвърлените от надпреварата консорциуми "Сиес-Балканстрой Садината" и "Данеко/Валмекс-Садината-МБТ", които смятат, че в противен случай Столичната община ще подпише незаконосъобразен договор.

Жалба срещу избора на “Хут-Станилов“ за строител на съоръжението внесе и обединението “Садината МБТ“ между немската “Хохтиф“ и гръцката “Електор“

Консорциумът между българската “Станилов“ и германската “Хайлит“ бе предпочетена с оферта от 208.8 млн. лв. за построяването на съоръжението за третиране на отпадъците на София, чиито оперативни разходи ще са 9.4 млн. лв. Офертата на “Садината МБТ“ бе 240.6 млн. лв. за строителството и 9.8 млн. лв. годишни оперативни разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес