КЗК откри картел при санирането

Проверката е срещу всички фирми, участвали в търгове в Пловдив и Гоце Делчев

КЗК откри картел при санирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в картел 13 фирми, участвали в обществена поръчка за саниране, става ясно от съобщение на институцията.

Проверката е била извършена след сигнал на възложителя - община Търговище. Кметът на Търговище е изпратил до антимонополния орган копия от имейли, разменени между участниците в обществената поръчка.

Установено е, че компаниите са се договорили да разпределят помежду си обектите и да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата. Става дума предимно за консултантски компании, които извършват техническото обследване на сградите, а не за строителни фирми, изпълняващи самото саниране.

В резултат регулаторът е извършил внезапни проверки на място в офисите на три от компаниите - "ВМЛ - консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД и "Евиданс инженеринг" ЕООД. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други търгове по програмата за саниране.

"На база на събраните доказателства комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев", посочват от антимонополната комисия.

Въз основа на установените факти КЗК счита, че компаниите участват в картел, "имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки."

В съобщението си КЗК цитират следните компании: "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ – консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес