КЗК отмени избора на “Заубермахер“ да чисти столицата

КЗК отмени избора на “Заубермахер“ да чисти столицата

Изборът на австрийската фирма “Заубермахер“ за концесионер по чистотата в пет столични квартала е отменен, съобщи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в понеделник. Антимонополният орган уважи жалбата на един от участниците в конкурса за почистване на районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица".

Консорциумът "Титан Чистота София" се оплака, че е отстранен от конкурсната процедура заради предложените значително по-ниски оферти за почистване в сравнение с останалите участници в обществената поръчка. Столична община ги изключи, защото не можели да обосноват цените си. “Титан“ поиска дори по-евтини цени от досегашния концесионер по чистотата “Новера“, която предложи с 30 на сто по-ниски тарифи от обявения победител “Заубермахер“.

Сега КЗК отмени заповедта на кмета на Столичната община за класиране на кандидатите и процедурата се връща на етапа "разглеждане, оценка и класиране на офертите". Според решението на комисията не може да се приеме доводът на възложителя на поръчката, че в писмената обосновка, представена от “Титан“, липсват параметрите на ценообразуването.

Заинтересованите страни могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, което според запознати ще бъде сторено.

От Столична община обявиха, че имат таен план за решаване на проблема, който ще бъде обявен в средата на седмицата.

Както Mediapool писа в петък, Агенцията по обществените поръчки (АОП) е дала положително становище по допитване на Столичната община за започване на пряко договаряне с фирми, които да поемат от 1 март почистването на районите "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица". Вероятно това и ще е “тайният план“ на кметството.

Договорките за чистенето се очаква да започнат в понеделник след завръщането на кмета Бойко Борисов от САЩ, където нашумя с изказването си за човешкия "материал" в България. АОП е позволила прескачането на конкурса заради поредните кризисни предпоставки в града.

В тази ситуация е ясно, че единствената фирма, която веднага може да поеме чистенето на тези големи квартали, е концесионерът "Новера". Така процедурата по договаряне вероятно ще бъде сведена до уточняване на политическата приемливост на цената.

Споделяне

Още по темата

Още от България