КЗК отмени поръчката за третия лъч на метрото

Антимонополният орган откри ограничителни изисквания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени поръчката за строителство на третия лъч на метрото в София заради заложени ограничителни условия.

 

Тръжните условия бяха оспорени от "Викс груп", която е еднолична собственост на Ангелина Златарска.

 

Обществената поръчка за 7-километровия подземен участък на метрото от бул."Владимир Вазов" до ул."Житница" в квартал "Красно село" със седем станции беше пусната на 28 март 2014 г. Търгът беше разделен на четири обособени позиции.

 

КЗК е уважила частично жалбата на "Викс груп". Антимонополният орган счита, че изискването придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години, смята КЗК.

 

КЗК смята за ограничително условие и изискването за опит за изграждане на конструкции на минимум 5000 м тунел (метро, жп тунели, пътни тунели) по щитов метод по четвъртата обособена позиция. Исканият опит от 5000 м обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина, смята КЗК.

 

Другите претенции на "Викс груп" свързани с начина на строителство на подземната железница не са уважени от КЗК.

 

Общинската фирма "Метрополитен" ще трябва да възстанови и платената държавна такса от "Викс груп" от 1700 лв., присъжда КЗК. Комисията обаче отказва да бъде изплатен адвокатски хонорар, защото фирмата не е представила доказателства, че е ползвала юрисконсулт.

 

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

От "Метрополитен" все още не са решили дали ще уважат решението на КЗК или ще го обжалват.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?