КЗК отряза областния на София в битката му срещу билета за градския транспорт

Няма нарушения на Столичния общински съвет при поскъпването на билетите за градския транспорт. Това обяви в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се е занимавала с казуса по сигнал на областния управител Росен Владимиров.

През април миналата година СОС увеличи от 40 на 50 стотинки цената на единичния билет за пътуване в градския транспорт. Аргументът бе, че общината разполага с ограничени средства за дотиране на градския транспорт, чиито разходи не се покриват и от новата стойност на билета. Заедно с това общинарите гласуваха и повишаване на цените на картите за студенти и пенсионери.

Решението моментално породи студентски протести, стигнали и до блокиране на централни пътни кръстовища в столицата. В защита на по-евтиното билетче и картите на студентите и пенсионерите се обяви областният управител на София Росен Владимиров и временно стопира решението на общината. След дълги преговори студентските и пенсионерски карти останаха на старите си цени, но при билетчето Владимиров претърпя неуспех.

Пред КЗК областният управител се е жалвал, че с поскъпването на билета за градския транспорт столичният общински съвет е създал условия за установяване на господстващо положение за двете общински дружества "СКГТ-София" ЕООД и "Метрополитен" ЕАД, с което са увредени интересите на потребителите.

Комисията обаче смята, че поскъпването на билета за градския транспорт миналата година е било икономически обосновано. От комисията обясняват на областния управител на София и неуспял кандидат за кмет на ДПС, че само по себе си господстващото положение на двете общински фирми не е наказуемо по закон, а само ако се злоупотребява с монопола. В случая обаче няма такава злоупотреба и интересите на потребителите не са засегнати.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: