КЗК позволи на Марешки да придобие “Хигия“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на дружеството на аптечния бос Веселин Марешки "Фармахолд" да придобие дистрибутора на лекарства "Хигия".

По-рано “Хигия“ беше продадена от "Актавис" на физическото лице Росица Великова.

Според КЗК сделката представлява вертикална концентрация на дистрибутор на лекарства ("Хигия") на едро с продавач на дребно (Аптеки "Марешки") и не нарушава конкурентната среда на засегнатите пазари.

От КЗС се мотивират с анализ, според който на пазара на едро с лекарства има други трайно установили се участници като “Либра“ (дъщерно дружество на Фьоникс), “Софарма трейдинг“ (контролирано от “Софарма”) и др., които притежават пазарна сила да упражнят дисциплиниращо влияние срещу евентуални бъдещи антиконкурентни прояви на новосъздадената интегрирана структура.

По отношение пазара на дребно с лекарства в регионите, където аптечната верига “Марешки” има значимо пазарно присъствие, производството на КЗК установило достатъчно голям брой други участници на пазара, в резултат на което дружеството не е пазарен лидер, а още по-малко би могло да се изразят съмнения за господстващо положение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?