КЗК проучва банките за двоен стандарт в тарифите

КЗК проучва банките за двоен стандарт в тарифите

От всички банки и клонове на чуждестранни финансови институции у нас е поискана информация за определянето на тарифите им, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във вторник. Това е направено заради изпратения миналия петък в регулатора сигнал от председателя на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров за прилагане на различни такси за банкови преводи, извършени от фирми и от държавен орган, разпоредител с бюджетни средства.

В сигнала Димитров посочва, че с двойно тарифиране на една и също услуга някои банки нарушават Закона за защита на конкуренцията

 

"Някои банкови институции са въвели в тарифите си "специална категория“ банкови такси "Преводи към разпоредители с бюджетни средства”. Така за преводи към титуляри на сметка в една и съща банка - в единия случай търговско дружество, а в другия - държавен орган, който е разпоредител с бюджетни средства, от наредителя се събират различни такси", пише в сигнала на СДС. В него се посочват фрапиращи примери, при които разликата между събираните комисионни между първия и втория вид преводи при едни и същи суми, достига в пъти повече, когато се нареждат преводи към разпоредител с бюджетни средства. Не били редки и случаите, когато за превод в размер на 1-2 лв., тези банки събират комисионна от наредителите в размер на 5-6-8 и дори 12 лева, допълват от СДС. "Създава се парадокса за услуги, чиято стойност е 1 лв., да бъде заплатена банкова такса от 3 до 8 пъти по-голяма от стойността на услугата", пише още Димитров.

 

Така КЗК сега иска писмени становища от банките по твърденията, изложени в сигнала, с оглед необходимостта от информация, въз основа на която да прецени дали са на лице основания за образуване на производство за евентуално извършено нарушение на правилата на конкуренцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?