КЗК проверява девет компании за картел при търговете за лекарства

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи в петък, че се е самосезирала и разследва евентуалното наличие на картелно споразумение между девет фармацевтични фирми. Според КЗК то е довело до манипулиране на процедури за възлагане на обществена поръчка за доставка на лекарства, с което е била нарушена конкуренцията на пазара.

Компаниите, които ще се разследват са ”Софарма трейдинг” АД, ”Хигия” АД, ”Търговска лига – Национален аптечен център” АД, ”Алта Фармасютикълс” ЕООД, ”Булрей и Ко ООД”, ”Елфарма” АД, ”Рош България” ЕООД, ”Джонсън и Джонсън” ООД и ”Алкалоид” ЕООД.

Комисията е образувала производството след сигнал от здравния министър, за който Божидар Нанев съобщи още преди седмица. Става въпрос за получени еднакви ценови предложения от участници при провеждането на процедури за доставка на скъпоструващи лекарства.

КЗК е извършила предварителна проверка по документи за сходни обществени поръчки в периода 2006 г. – 2009 година. Резултатите от нея показват, че има основателни съмнения за евентуално извършено нарушение.

Ако бъдат установени доказателства за действително извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, ответните страни ще имат минимум 30-дневен срок, за да подготвят защитата си.

В окончателното си решение по случая КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов се закани, че предстои операция ”Наглите” да се пренесе във фармацевтичния бизнес.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?