КЗК проверява хипермаркети махнали ли са проблемните клаузи за доставчиците

КЗК проверява хипермаркети махнали ли са проблемните клаузи за доставчиците

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява шест от търговските вериги как изпълняват поетите от тях миналото лято ангажименти да премахнат проблемни клаузи в договорите със своите доставчици, ограничавайки работата им с конкурентни компании и искайки от тях най-ниските цени на пазара.

 

След като три години търговски вериги и производители се обвиняваха взаимно в монопол и заробващи условия в договорите, през юли 2012 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) принуди “Метро Кеш & Кери България”, “Билла България”, “Кауфланд България”, “Хит Хипермаркет”, “Максима България” и “Пикадили” да променят общите условия на договорите си, които натоварваха доставчиците с условия, нарушаващи конкуренцията на пазара на дребно на търговски стоки.

 

Тогава КЗК одобри предложените от шестте хипермаркета поправки в договорите им и сега антимонополният орган иска да провери как се спазват новите условия в контрактите. Затова и комисията ще приема сигнали от заинтересовани лица дали има нарушение на поетите от фирмите задължения да махнат проблемните клаузи в договорите си.

 

В случай, че регулаторът получи данни, от които може да се направи обосновано предположение, че съответните предприятия не изпълняват някое от поетите задължения, КЗК може по своя инициатива да възобнови производството срещу шестте фирми, които миналата година се разминаха със санкции заради ангажимента им да променят начина си на работа с доставчиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес