След сигнал на една от свързаните с Цветан Василев фирми за медийни публикации

КЗК проверява има ли промяна в собствеността на БТК

КЗК проверява има ли промяна в собствеността на БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка има ли промяна в собствеността на "Българската телекомуникационна компания" (БТК), притежаваща мобилния оператор "Виваком", за каквато в няколко публикации твърди вестник "Труд". От антимопонолния орган съобщиха, че в сряда са решили да образуват производство за евентуално извършено нарушение чрез промяна в контрола върху БТК

Повод за това е сигнал от изпълнителния директор на една от свързаните с банкера Цветан Василев дружество ”Технологичен център – институт по микроелектроника“ АД (ТЦ-ИМЕ), чието име бе замесено и покрай фалита на "Корпоративна търговска банка" за участие в неправомерно вдигане на капитала ѝ.

Съгласно медийните твърдения, през лятото на 2014 г., докато КТБ, с чиито пари бе финансирано купуването на "Виваком", бе под особен надзор, контрол върху БТК е придобила компанията SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без да ѝ е издадено надлежно разрешение по реда на Закона за защита на конкуренцията.

Според описаната в публикациите структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. Посочва се, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с КТБ договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест“ АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест“ АД и "Бромак телеком инвест“ АД, припомнят от КЗК.

Твърди се още, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест“ АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

От ТЦ-ИМЕ обаче информират регулатора, че те не са уведомявани по никакъв начин да са получили мажоритарния пакет акции в БТК.

По тази причина и КЗК ще провери дали цитираната SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург не е извършила нарушение при придобиването на телекома, за който в няколко поредни интервюта и писма до медиите Цветан Василев се оплакваше, че се правят опити да бъде отнет от активите на КТБ от партийно-корпоративни кръгове.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., "Бромак телеком инвест“ АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес