КЗК разреши ирландецът Патрик Халпени да купи медиите на Ирена Кръстева

Комисията за защита на конкуренцията е установила, че придобиването на капитала на седем български предприятия от страна на Патрик Халпени чрез компанията "Медия Мейкър Лимитид", Ирландия, не представлява концентрация между предприятия, съобщиха от комисията.

На практика решението на антимонополния орган дава възможност сделката за продажбата на медиите, собственост на Ирена Кръстева чрез нейното дружество "Нова българска медийна група", да бъде финализирана.

Така компанията на Патрик Халпени, повоче известен като Пади Халпени, ще стане собственик на вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика Днес“, издателствата "Експрес БГ“, "Пресмаркет“ и "Компакт Меридиан“, което издава спортния вестник "Меридиан мач“, под шапката на "Нова българска медийна група".

Допълнително в сделката е включена и издателската къща „Борба“ от Велико Търново, в която собствеността на капитала е разпределена по равно между „Нова българска медийна група“ и Николай Томов.

Дружеството, което издава регионалния вестник "Борба", се представлява от Кръстева и Томов. Media Maker Limited ще придобие само 50% от капитала на издателската къща, става ясно от съобщението на КЗК.

Механизмът на придобиване предвижда осъществяването на прехвърлянето да стане чрез създаване на ново българско търговско дружество – Media Maker Limited, се казва още в решението на КЗК.

Едноличният собственик на Media Maker Limited Патрик Халпени не влиза за първи път в българския медиен пазар. Той е бивш изпълнителен директор на групата Communicorp, собственик на няколко радиа, сред които BG Радио, Radio 1, Nova, NRJ (Енержи), Вероника и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?