КЗК разреши на БТК да си върне мултиплексите

Въпреки неясната собственост на самия телеком, няма проблем да вземе акциите от НУРТС

КЗК разреши на БТК да си върне мултиплексите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на БТК да придобие отново контрол върху групата на предприятието за радиоразпръскване "НУРТС България" АД (НУРТС), която до 2011 г. бе собственост на "Българската телекомуникационна компания". Антимонополният орган се произнесе по внесено през септември 2014 г. искане за одобрение на концентрацията след допълнителни проучвания на засегнатите пазари.

Междувременно обаче имаше размествания в собствеността на самата БТК, след като през март 2015 г. регистрираната в Люксембург специално за случая инвестиционна група "Ел Ай Си 33" (LIC33) обяви, че придобива за 1 евро шест стратегически компании, контролирани от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, след което са и БТК и НУРТС. Каква е била до преди това собствеността на БТК остава неясно, след като претендиращата да е такъв ТЦ-ИМЕ, също контролирана от Цветан Василев, поиска проверка от КЗК как стоят нещата с акционерите, след публикации за промяна и влизане на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург. Регулаторът съответно прехвърли на Брюксел казуса със собствеността на "Българската телекомуникационна компания".
 
В хода на сделката на Цветан Василев с LIC33, която също се проверява от КЗК и от Европейската комисия, обаче стана ясно, че Националната агенция по приходите (НАП) е запорирала акциите на БТК и НУРТС.

От КЗК коментираха пред Mediapool, че решението им за сделката между БТК и досегашните собственици на НУРТС -  представляваната от Цветан Василев офшорка "Манселорд Лимитид" и дубайската "Блусат Партнърс Лимитид", било дадено процедурно в отговор на запитването на собственика на БТК "Вива Телеком България“. От там насетне какво ще се случва със сделката, не било от техните компетенции. Все пак комисията била поискала от НАП информация за запора на акциите на БТК и НУРТС, но не пожелаха да коментират какъв е отговорът.

От НАП също отказаха да кажат дали е вдигнат запорът върху акциите на двете дружества, които са обект на бъдещата концентрация.

По неофициална информация на Mediapool надали ще има проблем, след като реално се оказва, че запорът на данъчните е върху акции, притежавани от НУРТС, а не върху неговите. "НУРТС България" притежава "НУРТС Диджитъл", което също е част от сделката с БТК, така че няма да има пречки. Същото е и положението със свързания с БТК запор на акции. Забраната за разпореждане с дяловете е наложена на собственика ѝ "Вива Телеком България".

При това положение е възможна сделката за цифровите мултиплекси за разпръскването на телевизионните програми на БНТ, бТВ, Нова телевизия, ТВ7, Нюз 7, България он еър и има други клиенти като "Виваком", "Мобилтел" и "Теленор", макар да не е ясно какво се случва нагоре със собствеността на БТК.
 
Според КЗК планираното придобиване на радиотелевизионните системи няма да доведе до концентрация, която да позволи на БТК за влияе съответните пазари, макар първоначално да е имало такива съмнение. Допълнителна информация обаче ги изчистила и всички партньори на НУРТС щели да продължат да ползват предоставяните им услуги в условията на пълна равнопоставеност и прозрачност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес