КЗК разреши на Ирена Кръстева и Делян Пеевски сделката за Канал-3

КЗК разреши на Ирена Кръстева и Делян Пеевски сделката за Канал-3

Бившата шефка на тотото и сегашен медиен магнат Ирена Кръстева и синът ѝ депутатът от ДПС Делян Пеевски могат да прибавят към издателската си империя и телевизионния Канал-3, разреши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според антимонополния орган няма нужда да се прави пазарен анализ за ефекта на сделката върху конкурентната среда в медийния бранш, тъй като оборотът на сливащите се дружества е под 25 млн. лв., а на самата телевизия - под 3 млн. лв.

Така КЗК позволява на фирмата "Нова българска медийна група холдинг", която все още е на Ирена Кръстева, но се чака вписване в Търговия регистър на прехвърляне на 50% от капитала ѝ на Делян Пеевски, да придобие "Елит медиа България", която в момента притежава Канал-3.

Вече "Нова българска медийна група холдинг", която издава вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и великотърновския "Борба" и притежава разпространителските дружества "Експрес БГ“, "Пресмаркет“ и "Компакт – Меридиан“, ще си има и телевизия.

Отделно "Балканска медийна компания“, която притежава "Нова българска медийна група", е собственик и на още няколко разпространителски фирми.

Семейството на Кръстева и Пеевски се свързва и с други хартиени издания и много сайтове, но пряка връзка в собствеността няма. Схемата на финансиране обаче се видя след затварянето на КТБ, когато стана ясно, че банката е отпускала милионни заеми на собственици на "Преса", "Стандарт", "Блиц", "24 часа" и "Труд".

Според КЗК обаче сделката за Канал-3 няма да окаже влияние на медийния пазар.

Комисията се е произнесла на 1 септември, а решението ѝ може да се обжалва в срок от 14 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?