КЗК разреши продажбата на “Витогаз“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на българската фирма “Ераст“ ЕООД да придобие производителя на бутилки с пропан-бутан “Витогаз България“ ЕАД, съобщиха от антимонополния орган. Постановено е незабавно изпълнение на решението.

“Витогаз България“ оперира на пазарите за продажба на газ пропан-бутан, на едро и дребно и осигуряване на складове за съхранение. Дружеството е собственост на холандската Stiching Tigrane и през 2007 г. купи бизнеса на “Шел Газ“ у нас.

От КЗК съобщават, че “Ераст“ не упражнява стопанска дейност. Установено било, че между сливащите се предприятия не съществуват хоризонтални, вертикални или конгломерани връзки. “Планираното придобиване няма да доведе до промяна в конкурентната среда и не би могло да създаде условия за установяване или засилване на господстващо положение на разглежданите пазари“, посочват от КЗК.

Според медийни публикации обаче “Ераст“ е свързана индиректно с другия основен играч на пазара на бутилки за домакинско ползвате с пропан-бутан - “Топливо“ на “Синергон холдинг“.

Споделяне

Още от Бизнес