КЗК разреши промяна в собствеността на Мобилтел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши промяна на собствеността на мобилния оператор Мобилтел.

В понеделник от комисията съобщиха, че са разрешили концентрация на стопанска дейност между "БидКо" АД, София и "Мобилтел" ЕАД. В съобщението е записано, че резултатът от сделката ще доведе единствено до промяна на собствеността и контрола върху мобилния оператор. Не се съобщават данни за "БидКо"АД, както и за процента акции от "Мобилтел", които дружеството ще придобие.

В момента първият мобилен оператор в България е собственост на петима австрийски инвеститори, всеки от който държи по 20% от капитала. От компанията в София отказаха коментар по промяната на собствеността, заявявайки само, че разрешението на КЗК е част от процедурата.

По неофициална информация, очаква се до средата на май сделката да приключи и да бъде обявена.

Австрийските инвеститори влязоха в "Мобилтел" през 2001 г., след първия неуспешен опит на собственика ѝ Майкъл Чорни да я продаде на диамантения крал Лев Леваев през лятото на 2000-та година. Не бе обявена цената, на която австрийците са придобили компанията, което подхрани подозренията, че изгоненият от България бизнесмен продължава да я контролира. Юридически съветник на компанията остана адвокатът на Чорни Тодор Батков.

Според съобщението на КЗК, бъдещият собственик на Мобилтел "БидКо" АД не упражнява контрол върху други дружества, регистрирани и извършващи дейност на територията на България. Сделката няма да се отрази върху съществуващата към момента структура на телекомуникационния пазар, на който оперират МТел, Глобул и Мобиком. Не са налице основания да се счита, че след промяната на собствеността пазарното положение на дружеството ще се засили или промени по какъвто и да е начин, съобщават още от КЗК.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?