КЗК разреши сделката на Гайтански

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на инвестиционния фонд  “Екуест” чрез своята компания “Новера” да закупи трите фирми, които държат концесионните договори за почистването на София.

Така фондът, ръководен от Георги Крумов, ще придобие по 100 процента от капитала във “Волф” и ДИТЦ и 99,7 процента от капитала на “Чистота София”.

Анализът на КЗК показва, че действащите концесионни договори за сметопочистване, не позволяват навлизането на нови участници на този пазар. Според комисията сделката ще засили господстващото положение на трите дружества, след като бъдат закупени от един собственик.

И в момента трите фирми са реална собственост на един човек – Румен Гайтански, но “Чистота” се ръководи чрез поставени лица.

В същото време главният секретар на Столична община Росен Желязков обяви, че няма никакъв начин да се прекрати концесията за почистването на града, доказвайки се виновно неизпълнение от страна на трите фирми.

За да бъдат прекратени договорите общината трябва да 3 пъти за три месеца да докаже, че концесионерите не са изпълнили едно от своите задължения. По думите на Желязков общината в момента не разполага с такива доказателства.

Главният секретар на София съобщи още, че за 2006 година фирмите концесионери са глобени с общо с 236 000 лева, а през 2005 година с общо 600 000 лева заради неизпълнение задължения.

Споделяне

Още по темата

Още от България