По сигнал на Столичната община

КЗК разследва платформата за споделено пътуване Uber

Такситата на Uber нямат отличителни знаци. Сн. БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване срещу платформата за споделено пътуване "Юбер" (Uber) по сигнал на Столичната община. Целта е да се провери дали услугата, която е алтернатива на такситата, не представлява нелоялна конкуренция. Засега у нас американската компания "Юбер" работи само в София. Иначе тя оперира на много места по света като в някои държави дейността ѝ беше забранена заради нелоялна конкуренция на такситата.

Според Столичната община платформата на "Юбер" е и конкурент на градския транспорт. В писмото на местната власт до КЗК се посочва, че проблем при предоставянето на услугата е сигурността "независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила", в който ще се вози. Освен това се казва, че по закон превозът на пътници срещу заплащане става с регистрация, включително и в общината. В случая с "Юбер" такава няма, тъй като компанията не наема шофьори и не отдава коли на лизинг или под наем, а само осигурява платформа за свързване между пътници и шофьори, както и начин за плащане на пътуването.

Шофьорите и клиентите на "Юбер" се свързват през разработено от американската компания приложение за мобилни телефони. За целта е нужна регистрация. Шофьорите карат личните си коли и се подбират според вида и възрастта на автомобила, но не са наети от "Юбер". Плащането е безкасово - с дебитна или кредитна карта, и зависи от изминатото разстояние, което се измерва с GPS.

КЗК е решила да проучи две компании, свързани с предоставянето на услугата в България. Едната е регистрираната в Холандия "Юбер Б.В.", за която предварителното проучване на атимонополната комисия показало, че има лиценз за предоставянето и използването на мобилното приложение у нас. Тя е дъщерна на американското дружество със същото име. Холандската фирма предоставя единствено технологични услуги, но не и транспортни.

"Юбер Б.В." е предоставило на "Разиер Опърейшънс Б.В." лиценз за използване на приложението и предоставяне на услуги чрез него на други лица. "В този смисъл "Разиер Опърейшънс Б.В." е дружеството, което на територията на страната предоставя на шофьорите достъп до мобилното приложение на "Юбер", за което начислява съответна такса и влиза в договорни отношения с шофьорите на моторни превозни средства за предоставяне на услугата", пише в становището на КЗК.

Антимонополната комисия е получила и становище от изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, в което се казва, че услугата на "Юбер" "се доближава до голяма степен до таксиметровия превоз на пътници, като в същността си на практика е идентичен с таксиметровия превоз на пътници срещу заплащане". Въпреки това тя се предлагала, без да се спазват изискванията за таксиметров превоз.

Според КЗК събраните данни повдигат съмнения за наличие на нелоялна конкуренция, "изразяващи се в действия в противоречие с добросъвестната търговска практика".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?