КЗК се задейства за руското такси "Максим" у нас

Започва проверка дали не извършва нелоялна конкуренция

КЗК се задейства за руското такси "Максим" у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да провери руската компания за споделени пътувания "Такси Максим" (Maxim) дали извършва нелоялна конкуренция на българския пазар. Производството по казуса е образувано в сряда и по него няма наложени временни мерки срещу дейността на руския Юбер (Uber) у нас.

Безконтролната услуга за свързване на пътуващи чрез смартфон приложение с шофьори, които са готови да превозят до посочената дестинация клиентите, работи у нас от 2014 г.

"Максим" претендира, че не е превозвач, за да подлежи на регистрация и регулации, а предоставя услуги

Българският клон на "Максим" е управлявана от руснак, а собственик на капитала му е компания в Доминиканската република. "Историята на компанията започва в малкото руско градче Шадринск, от една малка таксиметрова служба. Компанията беше основана от млади инженери от Курган - специалисти по автоматизация на технологичните процеси", пише на сайта на услугата, стартирала през 2003 г.

От 2014 г. компанията започва да работи извън Русия, като отваря клонове за поръчка на такси в Украйна, Казахстан, Грузия, България, Таджикистан, Беларус, Азербайджан, Италия.

Реално "Максим такс" предоставя същата услуга като на забранената у нас "Юбер" след недоволство от страна на таксиметровия бранш през 2015 г. Тогава Комисията за защита на конкуренцията наложи сериозна глоба и нареди на българския клон на "Юбер" да прекрати дейността си. Причината бе нелоялна конкуренция от страна на компанията, която няма лиценз за превоз на пътници.

Впоследствие Съдът на ЕС постанови, че "Юбер" е транспортна услуга, което означава, че ако иска да продължи дейността си, трябва да бъде регулирана като таксиметровите компании, които трябва да покриват определени изисквания и да се регистрират.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес