КЗК ще анализира злоупотребяват ли топлофикациите

КЗК ще анализира злоупотребяват ли топлофикациите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да извърши секторен анализ на дейността на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители, с което ще направи първата проверка дали няма нарушения на този специфичен пазар и злоупотреби с правата на потребителите или погазване на правилата на конкуренцията.

Досега антимонополният орган се е произнасял по отделни казуси, свързани основно с най-голямото топлофикационно дружество в страната – общинското в София. Налагани са през години санкции заради неправилно начисляване на сметки, заради срока на плащането им. Извършвани са и проверки за картелни цени на услугите на топлинните счетоводители за засичането на топломерите.

Цялостен секторен анализ обаче се прави за пръв път и решението за него идва в момент, в който комисията се е активирала да разследва и доставчиците на горива за ценови сговор.

КЗК е решила да направи пълна оценка на работата на топлофикациите, имат ли вертикална свързаност с топлинни счетоводители, спазват ли си лицензиите и общите условия на договорите с потребители, както и дали не създават препятствия пред други играчи за навлизането на този пазар, макар по същество той да представлява регионален монопол.

В решението на комисията, взето на 14 май, се отбелязва още, че има съществен обществен и институционален интерес заради понижаването на цените на едро на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г.

"Без да навлиза в регулаторната компетентност на КЕВР по отношение на регулирането на цените за топлинна енергия, интерес за Комисията представлява оценката на ефектите от понижаването на цената на суровината върху съответните пазари в сектора", пише в решението на органа.

Споделяне

Още от Бизнес