КЗК ще разследва банки за картел за лихвите

КЗК ще разследва банки за картел за лихвите
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и ще разследва "Асоциацията на банките в България" (АББ) за картелно споразумение за лихвите по кредити и депозити, съобщиха в понеделник от антимонополния орган.

Проверката е следствие от няколко месечна акция на Национална асоциация на българския бизнес срещу банките. От там настояват, че лихвите по кредити и депозити са нереалистични и се налага контрол от страна на държавата.

От АББ обаче твърдят, че нивата са адекватни, тъй като цената на банковия ресурс непрекъснато расте заради кризата и единственият финансов източник на банките се оказват депозитите, което доведе до покачването на лихвите по тях. Освен това нямало как 30 банки, повечето с чуждестранни собственици, в условията на жестока конкуренция, каквато има на банковия пазар, да действат съгласувано по между си.

Асоциацията на банките в България съществува от 1992 г. и в нея членуват най-големите банки на българския пазар.

В неделя служители на КЗК, придружени от полицаи, са иззели от офиса на АББ документи на хартиен и цифров носител, които може да послужат като доказателство за картелно споразумение. За обиска е имало разрешение на Административен съд - София.

В понеделник стана ясно още, че бизнес асоциацията ще организира трети пореден протест в Русе срещу безразличието на банките към проблемите на граждани и фирми при финансовата и стопанска криза.

Акцията е насочена срещу поведението на БНБ, финансовото министерство и премиера на България, към задушаващите банкови лихви и прибавящите се към тези проблеми нови по-високи цени на електроразпределителните дружества.

На протеста ще се постави искането кредитите за граждани и фирми да се дотират от държавата по време на криза, както е в цяла Европа, за да може България да преодолее кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?