КЗК ще разследва "Епъл" за натиск над БТК

КЗК ще разследва "Епъл" за натиск над БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва американския технологичен гигант "Епъл" (Apple) дали е злоупотребявал със своята мощ при налагане на условия при сключване на договор с "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която притежава  оператора "Виваком". Това става ясно от образувано производство по искане на БТК от антимонополния орган в понеделник.

От българския телеком не са искали налагане на временни мерки срещу "Епъл". Информацията на КЗК е много кратка и не се посочва предмета на спора, но от БТК обясниха, че подаденото от "Виваком" искане срещу американската компания "е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple, във връзка със сключване на пряк договор с Виваком за разпространение на телефоните с марка iPhone".

Вероятно от "Епъл" се се опитали да наложат на "Виваком" неизгодни за българския телеком търговски условия, заради което и в мрежата му не се предлагат смартфоните iPhone за разлика от магазините на конкурентите от А1 и "Теленор".

Не е ясно какво ще произтече от проверката на КЗК, но ако тя открие натиск от страна на "Епъл" върху БТК, може да глоби американския гигант с до 10 процента то приходите му за предходната година. за 2018 г. те надхвърлят 100 млрд. долара.

Решение по случая може да се очаква най-рано до месец, но може да продължи и по-дълго.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?