КЗК спря концесията на плажа при устието на Велека

КЗК спря концесията на плажа при устието на Велека

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря процедурата по отдаване на 15-годишна концесия на плажа при устието на река Велека в Синеморец. Институцията уважава изцяло аргументите на настоящия стопанин на плажа, който има валиден договор за наем до края на 2022 година, научи Mediapool.

"Безспорен е фактът, че сключването на договор за концесия и неговото последващо изпълнение е в интерес на обществото и най-вече на туристите през предстоящия летния туристически сезон. В случая, обаче, следва да се даде приоритет на провеждането на една законосъобразна процедура за предоставяне на концесия, гарантираща нейното законосъобразно изпълнение, което от своя страна защитава обществения интерес в много по-голяма степен", се казва в решението на КЗК.

Комисията обявява, че не бива да се допуска нарушаване на основни принципи на закона, като "тези на публичност, прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, се гарантира в необходимата степен с налагането на временна мярка".

Сегашният наемател на плажа е фирмата "Уиндис", която е представила фактури за направени разходи за преместваеми обекти и съоръжения като чадъри, шезлонги, душ кабини, тоалетни, контейнери за боклук, преместваеми пъти и други. Наемът на плажа вече е платен за тази година и е в размер на 14 000 лева без ДДС. Това е близо 2000 лева повече от минималната такса по концесията, обявена от Министерския съвет.

КЗК намира, "че интересите както на концедента, така и на обществото не биха били накърнени, доколкото понастоящем спорната плажна ивица се стопанисва и поддържа от страна на "Уиндис" ЕООД".

Решението на комисията може да се обжалва пред Върховния административен съд.

В началото на май природозащитници алармираха, че морският плаж при устието на река Велека е заплашен от унищожаване заради решение на правителството да го отдаде на концесия за 15 години.

Министерският съвет взе това решение на 14 април, малко преди новото Народно събрание да наложи мораториум върху актове на правителството в оставка. Накрая се оказа, че решението за концесията и мораториумът бяха публикувани в един и същи брой на Държавен вестник.

В петиция, организирана от екипа на "Уиндис" и неправителствената организация "Зелени закони", се посочва, че "концесията означава още един Слънчев бряг", но върху защитена територия Природен парк "Странджа".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?