КЗК светкавично разреши прехвърлянето на "Техномаркет" в офшорката на Пеевски

КЗК светкавично разреши прехвърлянето на "Техномаркет" в офшорката на Пеевски

Прехвърлянето на собствеността на "Техномаркет" от българското дружество "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски към дубайската му офшорка "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East FZE) разреши светкавично Комисията за защита на конкуренцията. Само за осем календарни дни – от 7 до 15 ноември, тя е успяла да разгледа казуса и да прецени, че сделката няма да повлияе на нито един пазар, няма нужда от пазарен анализ и може да се финализира без никакви условия.

Така и новият състав на антимонополния орган запазва практиката за скоростно одобряване на сделки, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, посочва вестник "Капитал" и припомня последните бързо одобрени от регулатора сливания, свързани с политика-бизнесмен.

Първоначалната сделка за покупката на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт", бе одобрена за 13 работни дни през януари 2016 г.  Разрешението "Хидрострой" да купи "Водстрой" също дойде в рамките на 12 дни, осем от които работни. Преди това през август 2015 г. само за 7 работни дни КЗК разреши на "Нова българска медийна група" (тогава на Пеевски и майка му Ирена Кръстева) да купят телевизионния "Канал 3". А по-рано на два пъти регулаторът одобрява акционерни рокади в "Булгартабак" за по-малко от 10 дни, според хрониката на изданието, което посочва, че за всички останали купувачи КЗК едва влиза в законовия си срок от малко над един месец.

"Техномаркет" е най-големият търговец на потребителска техника в България с приходи от 466 млн. лв. през 2015 г. Пеевски през компанията си "НСН Инвестмънт" придоби веригата в пакетна сделка с Едоардо Миролио от края на миналата година. Тогава италианският предприемач се раздели и с миноритарния си дял в "Булгартабак", който също се озова в "Ти Джи Ай Мидъл Ийст". После Пеевски започна активно прехвърляне на собственост към офшорки не само към Дубай. Млечният бизнес на депутата в България, представен от "Лодис инвест", както и заводът "Юрий Гагарин" също имат офшорен акционер - регистрираната на Британските Вирджински острови "Дореко Лимитед" (Doreco Limited).

От сегашното решение на КЗК не става ясно колко процента от "Техномаркет" се прехвърлят, но депутатът контролираше 72%. Дубайската офшорка на Пеевски е позната също така като собственик на лихтенщайнската офшолрка "Ливеро" (Livero$, която купи 100% от виенската "БТ Инвест" (BT Invest) - собственик на 80% от "Булгартабак холдинг".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?