КЗК започна проверка на "Музикаутор" заради спора й с БНР

КЗК започна проверка на "Музикаутор" заради спора й с БНР

Антимонополната комисия е започнала проверка на организацията за управление на авторските права на музиканти "Музикаутор" дали злоупотребява с господстващото си положение като е забранила на Българското национално радио да излъчва съвременна музика докато трае спора им за заплащаните от обществената медия авторски права. това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ако се установи, че организацията оказва натиск с това свое поведения, тя ще бъде санкционирана и ще трябва да вдигне забраната.

От БНР сезираха комисията по казуса, след като в края на 2016 г. не се разбраха с "Музикаутор" за повишаването на отчисленията за авторски права. Организацията искаше тройното им увеличение, докато от радиото бяха съгласни на вдигане с 20 процента, тъй като нямат достатъчно средства в определения им бюджет.

Според обществената медия е трябвало "Музикаутор" да остави в действие досегашния договор до уреждане на финансовия спор, вместо да забранява излъчването на музика, чиито права държи организацията.

БНР смята, че "Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии и едностранно налага условия, чиято цел е сериозен дисбаланс на радиопазара. Мотивът на радиото е, че то е най-големият платец на авторски права за музика и така организацията иска непропорционално да си вдигне приходите.

Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, посочва се в съобщение на антимонополния орган.

От "Музикаутор" заявиха, че не са притеснени от новото производство, тъй като два пъти КЗК е разглеждала дейността на сдружението и не е установявала нарушения. Според организацията продължаващите действия на ръководството на БНР не целят краткосрочното разрешаване на проблема с липсата на музикален лиценз на националното радио.

Ден по-рано от БНР съобщиха, че откакто спорят с "Музикаутор" за авторските права радиото се слуша от по-голяма аудитория.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?